21 Eylül 2024 Cumartesi

Katledilen Suriyeli işçilerin davasında karar 

İzmir'de Suriyeli üç inşaat işçisini yakarak taleden Kemal Korukmaz'ın yargılandığı davada karar çıktı. Deliller ve Korukmaz'ın telefon konuşmalarından katliamı planlayarak işlediği ortada olmasına rağmen mahkeme, yakmak suretiyle öldürmek suçundan indirimsiz her bir Suriyeli işçi için ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası; mala zarar verme suçundan da 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 

İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde 16 Kasım 2021 tarihinde Suriyeli inşaat işçileri Mamoun al-Nabhan, Ahmed Al-Ali ve Muhammed el-Bish'in yakılarak katledildi. Suriyeli işçilerin katledilmesine ilişkin beşinci duruşması İzmir Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Katledilen Suriyelilerin yakınlarının katıldığı duruşmada, katliamı gerçekleştiren Kemal Korukmaz ve avukatı da salonda hazır bulundu. İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Mülteci Platformu bileşenleri, Sığınmacı Hakları Platformu ve çok sayışa siyasi parti ile dernek temsilcisi de duruşmayı izledi.

Bir önceki duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunmuştu. Savcı mütalaasında, sanığın işçileri tasarlayarak, canavarca hisle ve yakmak suretiyle öldürdüğü anlaşıldığından katledilen her bir işçi için ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

'İNDİRİM UYGULANMAMASINI İSTİYORUZ'
Müşteki avukatlarından Ayşegül Karpuz, savcılığın kararına katıldıklarını belirterek, "Nefret saikine ilişkin tanıkların ifadesinde geçen 'Bu Suriyelileri yakacağım' demesi ve 'İşlem tamam' şeklinde söylemleri tasarlayarak ve nefret suçuyla öldürdüğünü göstermiştir" dedi. Sanığın olaydan sonra hiçbir pişmanlık göstermediğini, olaydan sonra hastaneye giderek maktüllerin fotoğrafını çekmeye çalışarak canavarca hissi devam ettirdiğini söyleyen Karpuz, Yargıtay kararlarını hatırlatarak 62. madde indiriminin yapılmamasının önemine vurgu yaptı. Karpuz, "Toplumda nefret sakiyle işlenen suçların bu suç için söylemde bulunan kişiler açısından bu kararın önemli olduğunu düşünüyoruz. İndirim uygulanmaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Avukat Eda Bekçi ise, "Sanık soruşturma aşamasında işlediği cinayeti soğuk kanlılıkla itiraf etmiş ve toplanan deliller de bunu kanıtlamıştır. Daha sonradaki süreçte de pişmanlık duymadan soğuk kanlılıkla devam etmiştir. Kasten cinayet işlendiği ortadadır. Maktüllerden birinin çocuk yaşta olmasının da kararda göz önünde bulundurulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Avukat Zafer İncin de toplumda nefret söyleminin neler yarattığını bu duruşma görebildiklerini belirterek, "Sizin nefret saiki ile ilgili görüşleriniz daha sonraki çıkacak yasalar için emsal olacaktır. Nefret saiki vurgusunun dosyada yapılması ve bunun da mecliste yasal düzenleme için önünü açacağını düşünüyoruz" dedi. Salonda diğer duruşmalara göre fazladan çevik kuvvet bulunmasını eleştiren İncin, "Silahlı ve üniformalı kişilerin mahkeme salonunda olmasını doğru bulmuyoruz" derken, mahkeme heyeti silahlı olan çevik kuvveti dışarı çıkardı. İncin son olarak herhangi bir indirim olmadan cezalandırılmasını talep ettiklerini söyledi.

Duruşmada söz verilen Mamoun al-Nabhan abisi Ahmed al-Nabhan, "Sizden adalet bekliyorum ve sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

FAİL KORUKMAZ: VİCDANEN RAHATIM
Son olarak savunması alınan sanık Kemal Korukmaz ise katledilen insanları tanımadığını öne sürdü. "Burayı Kemal yaktı diyorlar ama ben vicdanen rahatım yakmadım" diyen Korukmaz, suçlamaları kabul etmedi.

Mahkeme heyeti, sanığın işçileri tasarlayarak, canavarca hisle suç işlediğine ilişkin delil olmadığını söyleyerek, yakmak suretiyle öldürdüğü anlaşıldığından indirim uygulanmaksızın her bir işçi yönünden ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması kararını verdi. Ayrıca mala zarar verme suçundan ise 1 yıl 6 ay hapis cezası uygulanması kararı verdi.