21 Eylül 2024 Cumartesi

'Kapitalizme karşı sosyalizmi örgütlemek gerekiyor'

ESP'nin Avcılar'da düzenlediği "Ekonomik kriz" konulu panelde konuşan ESP Genel Başkanvekili Fadime Çelebi, "Kadın hareketi ekonomik krize karşı kadın hareketinin siyasal hareketiyle birleştirerek kapitalizme karşı sosyalizmi örgütlemek gerekiyor" dedi. HDP Milletvekili Murat Çepni ise "Sosyalizm bugün bütün güncelliği ile önümüzde duruyor ve bunun içinde faşizme karşı mücadele hattını da büyütmek gerekiyor" diye belirtti.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Başkanı Kanber Saygılı ve ESP Genel Başkanvekili Fadime Çelebi'nin katılımıyla "Ekonomik kriz" konulu panelin ikincisini Avcılar'da bulanan Eğitim-Sen İstanbul 7 No'lu Şube binasında düzenledi.
 
Panelde "Ekonomik kriz ve işçi sınıfı" başlıklı sunumu DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Başkanı Kanber Saygılı yaptı. Saygılı, "Konfederasyonumuz tarafından işçi yaşamı ve ekonomik gidişata dair bazı veriler var. Türkiye ekonomisi giderek derinleşen ekonominin bütün alanlarına sirayet bir durum ile karşı karşıyayız" dedi. 2017 yılı sonlarından bugüne geçen 8 ayda Türk Lirası yüzde 70 oranında değer kaybına uğradığını ifade eden Saygılı, "Tabi ücretlerde yüzde 40 yüzde 70 arası erimeye sebep olmuştur. Tüketici fiyatlarında artış yüzde 19, asgari ücrete verilen zam ise yüzde 14. Kriz süreçlerinde doların önünü almak için bankalar faizi yüzde 24'e çıkardı. Bu da istihdamda daralmaya sebep olacaktır. İşçiler kredi kartları ile yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar ve kredi kartını ödemeyen üç milyonu aşkın var. Borç krizi, aynı zamanda bankalar, özel şirketlerin ve devletin borcu, işçi sınıfının borcu değil" diye konuştu.
 
Şirketlerin konkordato (iflas anlaşması) ilan ettiğini ve küçülmeye gittiğini kaydeden Saygılı, bunun büyük işten çıkarmalara neden olacağını vurguladı. Saygılı, "Krizden kurtulmak için işçi sınıfı ve ezilenleri kullanacaklar. Çok ciddi ekonomik hak gaspları yaşanacak. Burada bizim payımıza yine yoksulluk düşecek" diye belirtti. Krizin politik bir takım nedenlerinin yanı sıra asıl nedeninin üretim ilişkisindeki adaletsiz bölüşüm olduğunun altını çizen Saygılı, "Bizim ülkemizde krizin bu kadar hissedilir olması mali sömürge ülke olmamızın en önemli etkisi vardır. Üretim yerine betona yatırım yapmak, döviz girdisi üzerinden ülkeyi yönetmek ekonomiyi kırılgan yapmıştır" dedi.
 
İnsan haklarının ve adaletin Türkiye'de erozyona uğraması nedeniyle ahbap çavuş ekonomisini geliştirdiğini söyleyen Saygılı, "DİSK tüm bunların karşısında bu borç bizim değildir. Yüzde 1'lik azınlığın borcudur. İşçi ve emekli ücretlerinin arttırılması, vergi adaletsizliğinin son bulması, işsizlik fonunun patronlara kıyak için kullanılmaması gibi talepleri var" diyerek DİSK'in krize karşı taleplerini aktardı.
 
ÇELEBİ: KRİZİN FATURASINI KADINLAR ÖDEMEYECEK
 
ESP Genel Başkanvekili Fadime Çelebi ise "Ekonomik kriz ve kadın" başlığında sunum yaptı. Flormar'da direnen kadın işçiler ile inşaat işçileri selamlayarak konuşmasına başlayan Çelebi, "AKP bugün siyasi ve ekonomik saldırılarını tüm toplumsal dinamiği ezmek üzerine kurduğunu görmek lazım ve burada daha az görünür olan kadın ve kadın işçileri görmek gerekiyor" diye belirtti. Türkiye'de kadın istihdamının yüzde 30'larda olduğunu ifade eden Çelebi, yaşanan son ekonomik kriz ile birlikte işten çıkartılanların başında kadınların geldiğinin altını çizdi. Çelebi, "Aydın Söke'de 700 kadın işçi işten atıldı. KHK'larla birlikte binlerce kadın emekçi mağdur oldu. Ekonomik krizlerde en fazla etkilenen toplumsal kesim kadınlardır. Kadınlar böyle dönemlerde vasıfsız işçi ev işçiliği ile kadınlara 'kadın rollerini' oynatmak istediler" diye konuştu.
 
Türkiye'nin dönemsel krizlerine bakıldığında kadınlara ciddi toplumsal roller dayatıldığını söyleyen Çelebi, "Evde erkeğe hizmet, siyasetten dışlanmak vb durumlarla kadının toplumsal ve üretim alanı kısıtlanıyor. Erkek egemen devlet şiddeti arttıkça, yoksullaşma arttıkça eğitimden kadın faydalanamaz hale gelmekte. Bu dönemde ekonomik sıkıntılar arttıkça kadının ev ekonomisini düzenlemesi zorlaşır ve bu da erkek şiddeti olarak geri dönmektedir" diye kaydetti.
 
Kadınlar, sağlığın özelleştirilmesiyle birlikte geçmesi gereken rutin kontrollerden geçemediğini söyleyen Çelebi, ekonomik kriz dönemlerinde kadınların sağlık hizmetinden az yararlandığını ifade etti. Çelebi, "Peki bunlar kadınlar acısından bir kader mi? Bunun kader olmadığı bilinciyle erkek egemen kapitalizme karşı mücadeleyi büyütmek ve siyasi-ekonomik hat geliştirmek gerekiyor. OHAL'in tüm saldırılarına kadın hareketi ciddi bir muhalefet geliştirdi. Bugün de kadın hareketi ekonomik krize karşı kadın hareketinin siyasal hareketiyle birleştirerek kapitalizme karşı mücadele yürütmek gerekiyor. Bunun için kapitalizme karşı sosyalizmi örgütlemek gerekiyor. Bu kriz egemenlerin krizi ve faturasını da biz kadınlar ödemeyecek. Ne şiddet olarak ne de ekonomik olarak ödemeyeceğiz. Tüm toplumsal kesimleri ve kadınları politik hatta sürükleyecek somut mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor" diye belirtti.
 
ÇEPNİ: SOSYALİZM BÜTÜN GÜNCELLİĞİ İLE ÖNÜMÜZDE DURUYOR
 
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni "Ekonomik kriz ve savaş" başlıklı sunum yaptı. Çepni, konuşmasına 3. havalimanı direnişinde ortaya koydukları irade ve hak arayışı karşısında tutuklanan inşaat işçilerine selamlayarak konuşmasına başladı. Çepni, "İşçi arkadaşlarımızın tutsaklığına son verilmesi için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz" dedi.
 
AKP/Saray iktidarının Ekonomi stratejisinin doğanın sömürüsü ve savaş siyaseti üzerine kurduğunu söyleyen Çepni, "AKP savaş siyasetini büyüterek en ufak hak arayışını vatan haini olarak damgalıyor. Devlet geleneği bütün siyaseti yeniden inşa etmekte. Bu ablukayı dağıtmak gerekiyor. Kapitalizm bir savaş sistemidir. Krize girdikçe savaşa sarılan egemenlerin savaş sanayisi de büyümüştür" diye belirtti. AKP beton ekonomisi ile paraya tahsil edebildiği bütün doğayı yok ettiğini ve şirketlere peşkeş çektiğini kaydeden Çepni, "Aynı zamanda AKP savaş sanayisini de büyütmeye çalışıyor. Örneğin, 2019 bütçesi açıklandı ve en büyük bütçe savunma sanayisi adı altında savaşa yatırımı yapılmıştır" diye belirtti.
 
Savaşa ve ekonomik krize karşı ortak mücadele yürütmek gerektiğini vurgulayan Çepni, "Bunun için faşizme karşı mücadelede temel mücadele dayanaklarımızdan biri olmalıdır. Sosyalizm bugün bütün güncelliği ile önümüzde duruyor ve bunun içinde faşizme karşı mücadele hattını da büyütmek gerekiyor. HDP faşizme karşı birleşik mücadelenin örgütlenmesinde kritik bir rol üstlenmelidir" diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
Panel sunumların ardından soru-cevap bölümüyle devam etti.