22 Eylül 2024 Pazar

Kanlı Pazar'da katledilenler onlarca kentte anıldı

Rojhilat ve İran'da halk ayaklanması sürerken 2019 yılında yüzlerce kişinin katledildiği Kanlı Pazar nedeniyle genel grev ilan edildi. Onlarca kentte sokaklara çıkan halk katliamda yaşamını yitirenleri andı, faşist molla rejimini yıkacaklarını haykırdı. Sokak eylemlerine yönelik yine katliam saldırısı yaşandı. Silahlı saldırılarda 15 kişi hayatını kaybetti. Bokan ve Kamyaran kentlerinde ise halka yönelik katliam saldırısı gerçekleştiren Devrim Muhafızları Ordusundan iki kişi cezalandırıldı.

Rojhilat ve İran'da ayaklanma ikinci ayını geride bırakırken İran Rejimi, eylemlere dönük saldırılarına devam ediyor. 2019 yılında yaşanan Kanlı Pazar'da katledilenleri anmak için genel grev ilan edilirken, halk yine sokaklara çıktı. Anma eylemlerine yönelik saldırıda 15 kişi katledildi.

ONLARCA KENTTE HALK SOKAKLARA ÇIKTI
Rojhilat'ın Sine, Bokan, Saqiz, Kamyaran, Bane, Qurwe, Mahabad, Diwvander, Kirmanşan, İlam, Urmiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kentte halk sokaklara dökülürken, İran'da da Tahran, Meşhed, İsfahan, Şiraz, Tawrez, Kerman, Buşehr, Bandar Abbas'ın da aralarında bulunduğu kentlerde eylemler düzenlendi.

HORİSTAN'DA 7 KİŞİ KATLEDİLDİ
Önceki gün gün boyu devam eden eylemler İsfahan ve Şiraz'da yoğunlaşırken faşist molla güçleri halka silahlarla saldırdı. Halka yönelik katliam saldırılarında paramiliter güçlerinde kullanıldığı, faşist molla rejimin medyası tarafından itiraf edildi. Haberlerde Horistan kentinde yapılan eyleme motosikletli iki kişinin ateş açtığı 7 kişinin katledildiği bilgisi yer aldı.

DEVRİM MUHAFIZLARINDAN 2 KİŞİ CEZALANDIRILDI
Batı Azerbeycan eyaletinin Bokan ve Kürdistan eyaletinin Kamyaran kentlerinde ise halka yönelik katliam saldırısı düzenleyen İran Devrim Muhafızları Ordusundan iki kişi cezalandırıldı. Bokan'da öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu üyesinin yüksek rütbeli bir subay olduğu, Kamyaran'daki eylemler sırasında öldürülen kişinin Pasdaran üyesi olduğu kaydedildi. 

MOHAMMADİ'NİN MEZARI BAŞINDA YÜZLERCE KİŞİ BULUŞTU
Sanandaj'da faşist molla güçleri tarafından katledilen Behesht Mohammadi'nin mezarı başında yüzlerce kişi bir araya geldi. Katliamın 40. gününde yapılan anmada sık sık "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganı atıldı.

İran İnsan Hakları Örgütü'nün yayınladığı rapor ve bilgilere göre ayaklanmanın başladığı günden bugüne kadar 43'ü 18 yaşın altında en az 342 kişi hayatını kaybetti.