19 Eylül 2024 Perşembe

Kadri Erener: HDP barajı aşarsa herkes kazanır

HDP Kayseri milletvekili adayı Kadri Erener, ?OHAL, KHK?lar, özelleştirmeler, tekçilik ve inkar üzerinde ısrar, tarım ve hayvancılık politikaları, iş cinayetleri, kadın cinayetleri, adalet sisteminin siyasallaşması, farklı inanç sahiplerinin taleplerinin göz ardı edilmesi ve gelinen noktada bütün komşu ülkelerle gerginlik siyasetinin hakim olması gibi sorunları HDP iktidarı ile ortadan kaldırabileceğimizi düşündüğüm için HDP'den aday oldum? dedi.
HDP Kayseri 1. sıra milletvekili adayı Kadri Erener, “büyük ailem” dediği HDP ile birlikte yeni yaşam projesinin bir parçası olduğunu belirtti. Erener, ülkedeki pek çok sorunun HDP iktidarı ile ortadan kaldırılabileceği gerekçesiyle HDP'den aday olduğunu söyledi. 
 
HDP’nin barajı aşması ile birlikte herkes kazanacağını ifade eden Erener, seçilmesi durumunda ilk iş olarak OHAL'in kaldırılması ve KHK'ların iptal edilmesi için çalışacağını bildirdi.
 
Kadri Erener'in Etkin Haber'in sorularına verdiği yanıtlar şöyle: 
 
Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
 
1959 Şırnak merkez doğumluyum. Ülkemizin birçok vilayetinde sınıf öğretmenliği yaptım. Eşim ile birlikte 1989 yılında Şırnak'a tayin isteyerek gittim. Şırnak ve bölge genelinde meydana gelen o dönemki olaylar huzurumuzu ve güvenimizi yıktı. 1992 yılında meydana gelen elim Şırnak olayları nedeniyle eşimin memleketi olan Niğde’ye tayin istedik. Tabi yaşanan olaylar bizde sorgulamalar başlattı. Bu sayede bugün birlikte olduğum büyük ailem HDP ile birlikte yeni yaşam projesinin bir parçası olduk. O dönem için kendi mesleğimizin öz örgütü olan Eğitim Sen ile tanıştık. Eğitim Sen Şube yöneticiliği, il üst kurul delegeliği ve sonrasında hakikat arayışının en önemli araçlarından olan İnsan Hakları Derneği yöneticiliği yaptım. Eşim Remziye hanım 7 Şubat'ta çıkarılan KHK ile ihraç edildi. Emekli olduktan sonra iş dolayısıyla yerleştiğim Kayseri'de çocuklarımın eğitimi bitinceye kadar kaldım. 13 senelik bu süreçte ben de Kayserili oldum diyebilirim. Kayseri'de HDK ve HDP'nin kuruluş çalışmalarına katıldım. Memur emeklisi, evli ve iki çocuk babasıyım.
 
Neden HDP'den aday oldunuz ve Kayseri halkı size ne için oy vermeli?
 
Yazar Kadri Gürsel'in dediği gibi AKP-MHP iktidarının “seçimli otoriter rejimin” kurumlarını dağıtmaya dönük kararları; OHAL, KHK’lar, özelleştirmeler, tekçilik ve inkar üzerinde ısrar, tarım ve hayvancılık politikaları, iş cinayetleri, kadın cinayetleri, adalet sisteminin siyasallaşması, farklı inanç sahiplerinin taleplerinin göz ardı edilmesi ve gelinen noktada bütün komşu ülkelerle gerginlik siyasetinin hakim olması gibi sorunları HDP iktidarı ile ortadan kaldırabileceğimizi düşündüğüm için HDP'den aday oldum. Kayseri özelinde şeker fabrikasının özelleştirilmesi ve şeker pancarı üreticilerinin sermayenin vicdanına terk edilmesi, çarpık Erciyes otel inşaatlarının doğaya verdiği zarar, organize sanayide yaklaşık 250 bin işçinin asgari ücrete mahkum ve muhtaç edilmesi, ekonomik ömrü 15 yılı bulmayacak olan raylı sistemin inşası ile Kayseri trafiğinin mahvedilmiş olması gibi birçok sorun nedeniyle de adaylığımı Kayseri’den açıklamayı uygun buldum. 
 
Kazanabileceğinizi düşünüyor musunuz? Eğer kazanırsanız yapacağınız ilk şey ne olacak?
 
İçinde bulunduğumuz bu olumsuz tablonun halkımız da farkındadır. Halkızımın HDP’nin mecliste ve sokakta yaptığı demokratik muhalefeti, ülkemize dair çözüm önerilerini ve samimiyetimizi gördüğü kanaatindeyim. Daha önce HDP belki yeterince görünür değildi şimdi durum çok farklı. Halk samimi, çözüme dönük politikaları kimlerin geliştirdiğini biliyor ve tercihini bu bilinç ile kullanacak. Bu nedenle Kayseri'de bize ve ülke genelde HDP’ye oy verecek ve hep birlikte kazanacağız. İlk yapacağım iş meclise OHAL’in kaldırılması ve KHK ile ihraç edilenlerin işe iade edilmesini içeren bir önerge sunmak olacak. Ve bunun için milletvekilliğim boyunca mücadele edeceğim.
 
Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalırsa tavrınız ne olacak?
 
Bizim iddiamız Sayın Demirtaş'ın 2. tura kalacağıdır. Tabi siyaset bu, ikinci tura başka bir adayın kalması durumunda hiç tereddütsüz Erdoğan'ın karşısında yer alan adaydan yana tavır takınacağız. Aslında bu sorunun cevabı 1. turda belirlenecek parlamento seçimlerinde gizlidir. 1. turda parlamentonun çoğunluğunu muhalefetin milletvekili adayları kazanırsa 2. turda cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oluşacak moral motivasyon ile sandığa Erdoğan karşıtı daha çok seçmen taşınabilir. 
 
Eklemek istediğiniz bir husus var mı?
 
25 Haziran sabahı HDP’nin barajı aşması ile birlikte herkes kazanacak. Gittikçe derinleşen tekçi merkeziyetçi faşizan iktidarın karşısında toplumsal barışın hızla inşa edileceği aydınlık bir sabaha uyanacağız. Biz kazanacağız ve herkes kazanacak… Em lıvırın em dikarın (Biz buradayız ve başarabiliriz).