21 Eylül 2024 Cumartesi

Kadri Bağdu katledilişinin 4 yılında anıldı

KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanı Kadri Bağdu katledilişinin 4. yılında ailesi ve arkadaşları tarafından anıldı.
KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanı Kadri Bağdu, katledilişinin 4. yılında ailesi ve çalışma arkadaşları tarafından anıldı. İHD Adana Şube binasında gerçekleştirilen anmaya, Kadri Bağdu'nun çalışma arkadaşları, gazeteciler ve insan hakları savunucuları katıldı.
 
Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan İHD Adana şube yöneticisi avukat Özgür Yakut, "Takvimlerin 14 Ekim 2014'ü gösterdiği günün sabahında yıllardır olduğu gibi bisikletiyle gazete dağıtımı yaptığı sırada karanlık güçler tarafından gerçekleştirilen alçakça bir saldırı sonucu katledilmiştir" diyerek saldırıyı kınadı.
 
Kadri Bağdu'nun soruşturma dosyası 15 ay sonra "daimi arama" kararı ile faili meçhule bırakıldığına dikkat çeken Yakut, "Olayın üzerinden 4 yıl geçmiş olması ve soruşturmanın geldiği aşama bizleri kaygılandırmaktadır. Türkiye'de bir cezasızlık hukukunun var olduğu açıktır. İktidarların yaratmış olduğu bu cezasızlık hukuku malumunuz üzere yine kendilerini korumaya yönelik devreye konan bir mekanizma haline gelmiştir. Bu anlayışın Evrensel hukuk ve temel hak ve özgürlüklere ne derece zarar verdiği aşikardır" diyerek Adana'da yetkili tüm mülki amirleri ve Başsavcılığı olayın aydınlatılması ve katillerin yakalanması için asli görevlerini yapmaya çağırdı.
 
Ardından söz alan Bağdu'nun avukatı Tugay Bek ise Kadri Bağdu'nun katledilmeden önce de avukatlığını yaptığını belirterek, "Kadri Bağdu bu 15 yıl boyunca sabırla yaptı. Dağıtım yaptığı sırada cezaevine ya da öldürüleceğini bildiği halde savunduğu geleniyi devam ettirdi. Bundan dolayı bu dava bizim için önemlidir. Siyasi iktidar engel olarak bu cinayetler ortaya çıkarılmıyor" dedi.
 
Kadri Bağdu'nun eşi Şemsa Bağdu ise eşini katledenlerin bir an önce yargılanmasını istedi. Özgür basın geleneğinin her zaman sahip çıkacaklarını belirten Şemsa Bağdu, "Böylesi bir geleneği savunmak bizler için onur vericidir. Tek istediğimiz bu kirli savaşın bir an önce bitmesidir. Artık kimsenin ölmesini istemiyoruz" diye kaydetti. Şemsa Bağdu sözlerine şöyle devam etti: "Davamdan ve onun katilini ortaya çıkarmaktan vazgeçmeyeceğim. Kadri'de özgür basın şehitleri kervanına katıldı. Onun bıraktığı mücadeleyi devam ettireceğiz."
 
Ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Gülseren Tural da "Failli meçhul değildir. Bizler failleri biliyoruz. Bunun için faillerin yargılanması için ellimizden gelen mücadeleyi vereceğiz" dedi.