24 Eylül 2024 Salı

Kadıköy'den seslendiler: Akbelen ormanını vermeyeceğiz

Kadıköy'de bir araya gelen çevre savunucuları, Akbelen ormanında kesim işleminin başlamasına tepki göstererek, tüm kamuoyunu Akbelen ormanını savunmaya çağırdı.

Kadıköy iskelesinde buluşan hak savunucuları, Akbelen ormanının talan edilmesine tepki gösterdi. Çok sayıda kişinin bir araya geldiği eyleme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Çiçek Otlu da katıldı. "Devlet, şirket, iktidar suç işliyor, Akbelen'de orman katliamını durdurun" pankartı açılan eylemde, "Akbelen'e dokunma", "Akbelen ormanını vermeyeceğiz" dövizleri açıldı.


Basın açıklamasını okuyan Nevruz Tuğçe Özçelik, Muğla'da Limak'a ait kömürlü termik santralin sahasının genişletilmesine yönelik direnişin 4 yıl önce başladığını hatırlattı.

İki gündür bu direnişe aralıksız bir saldırının sürdüğünü kaydeden Özçelik, "Tomalarla, yüzlerce jandarma ile gelen kesim ekibi, Akbelen ormanına vahşice saldırdı. Akbelenli köylü kadınların direnişi sürerken ağaçlar birer birer devrildi. Nöbet alanını ablukaya alan kolluk, köylülerin ve yaşam savunucularının kesim alanına gitmesine izin vermedi. Gitmek isteyenlere orantısız güç kullanıp, gaz sıkan jandarma, yaşlıların da olduğu gruba TOMA’lardan tazyikli su fışkırtarak direnişi kırmaya çalıştı" dedi.

Bu esnada onlarca ağacın kesildiğini ve kesilmeye devam ettiğini söyleyen Özçelik, Akbelen köylülerinin kömür ocaklarına uzun süredir direndiğini vurguladı. Kömür ocaklarının o bölgede çok sayıda köyü yuttuğunu ve yutmaya devam ettiğini ifade eden Özçelik, şöyle devam etti: "Akbelenliler artık köylerini, tarlalarını, ormanlarını kömüre vermek istemiyor. IC Enerji ve Limak Enerji ortaklığında işletilen termik santrallar yıllardır bölge halkını zehirledi, hasta etti, öldürdü. Köyleri yuttu. Ormanları yok etti. Akbelenliler daha fazla hasta olmak, topraklarını, ormanlarını kaybetmek istemiyor. Ormandaki canların yok olmasını istemiyor."

Termik santrallerin iklim krizinin başlıca nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Özçelik, "İnsanlar hayatlarından, yaşam alanlarından, geçim kaynaklarından olurken, orman ekosistemleri yok olurken, enerji şirketleri iktidar eliyle her gün daha da palazlanıyor. Karlarına kar katıyor" ifadelerini kullandı.

Bir yandan hayat pahalılığı ile boğuşan halkın diğer yanda yaşam alanlarını iktidara karşı korumaya çalıştığını kaydeden Özçelik, "Deprem, pandemi, seller, aşırı sıcaklar ve soğuklarla yerküre sinyal verirken AKP iktidarı başta olmak üzere neoliberal iktidarların tamamı rant, kar ve beton siyasetine devam ediyor. Ne Türkiye’nin ne de dünyanın daha fazla enerjiye ihtiyacı yok. Aksine gezegenin daha fazla ağaca, daha fazla yeşil alana, daha fazla tarım arazisine ihtiyacı var" dedi.

Akbelen ormanına dönük saldırının adım adım geldiğine işaret eden Özçelik, iktidara seslenerek şu ifadeleri kullandı: "İktidara sesleniyoruz: Daha fazla yanmak istemiyoruz! Daha fazla ölmek istemiyoruz! Uluslararası taahhütlere de uyarak, kömürden acil olarak çıkın ve emekçilerin haklarını koruyarak Yeniköy-Kemerköy Santrallarını ve tüm diğer santralları tüm kömür havzaları ile birlikte kapatılsın."

Akbelen'de devam eden orman kesiminin derhal durdurulmasını isteyen Özçelik, "Bizler, yaşam savunucuları olarak, Akbelen’de direnen dostlarımızın yanındayız. Tüm ülke kamuoyunu Akbelen direnişine destek olmaya çağırıyoruz" dedi.

Eylem boyunca, "Ormanlar, nehirler sermaye değiller", "AKP elini Akbelen'den çek", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.