21 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir'e Sahip Çık Platformu'ndan 24 avukatın ihraç edilmesine tepki

İzmir'e Sahip Çık Platformu, TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu'nda görevli 24 avukatın görevden alınmasına ilişkin TBB'nin takip edeceği dava dosyaları konusundaki kaygılı olduklarını dile getirildi.
İzmir’e Sahip Çık Platformu üyeleri, Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu'ndaki 24 avukatın görevden alınmasına dair basın toplantısı düzenledi. 
İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yöneticilerinin katılımıyla İzmir Tabip Odası binasında yapılan açıklamayı, Kent Hukuku Komisyonu üyesi Avukat Berin Esin Kaya yaptı.
 
Türkiye’nin dört bir yanında, canlı yaşamını tehdit eden faaliyetlere karşı yerel halkla, dernekler ve meslek odaları ile birlikte mücadele veren avukatların, anti-demokratik bir şekilde gönüllü çalışmalarına son verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Kaya, kararın hukukun üstünlüğü ve insan hakları mücadelesine yapılmış büyük bir haksızlık olduğunu ifade etti.
 
Kaya, komisyonu 2011 yılında sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmak ve korumak, bu yöndeki hukuki norm ve kurallara işlerlik kazandırmak, bu normların tüm canlıların bir arada, uyum içinde ve sömürülmeden yaşamasına uygun şekilde değişimine yön vermek ve geliştirmek acıyla kurulduklarını dile getirdi.
 
ALTIN MADENİN AVUKATINDAN MANİDAR TASFİYE
 
"Tasfiye işleminin, bu yıl 5. kez verilmesi planlanan Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü'nün Bergama köylülerinin altın madeni karşıtı mücadelesi sürecinde kurulan Ege Bölgesi’ndeki ekoloji mücadelesinde önemli bir yere sahip olan EGEÇEP’e ve Finike’nin sedir ormanlarının mermer şirketleri tarafından yok edilmesine karşı direnişin önderliğini yaparken kiralık bir katil tarafından katledilen Ali Ayşin Büyüknohutçu çiftine verilmesine ilişkin jüri kararı sonrasında gelişmesini manidar buluyoruz" diyen Kaya, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun altın madencilerinin avukatlığını yapmasının avukatların tasfiyesini açıkladığını söyledi.
 
GÖREVDEN ALMALAR SİYASİ
 
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Dönem Sekreteri Melih Yalçın da yaptığı kısa açıklamasında, 24 arkadaşlarının ihraç edilme kararının siyasi olduğunu vurguladı. Yalçın, "Kazanılan davaların sermayenin hoşuna gitmediği için TBB böyle bir karar aldı. Baronun komisyonun kazanımlarına ortak olmak istemeyerek sermaye ile karşı karşıya gelmek istemedi. Bundan sonraki süreçte aksatmadan sürdüreceğiz" dedi.
 
İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ise, İzmir'den başlayan bu çevre hareketinin destekçisi olacaklarını ve TBB'nin yapmak istemediğini, Baro olarak yapmaya çalışacaklarını iade etti.
 
Görevden alınan komisyon üyelerinden Avukat Şehrazat Mercan da, Türkiye genelinde bu zamana kadar takip ettikleri dava dosyalarına dair endişeli olduklarını dile getirdi.