24 Eylül 2024 Salı

İzmir'de 'Yaşama ses ver' nöbeti sona erdi

İHD İzmir Şubesi, açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek için başlattığı "Yaşama ses ver" nöbeti, hapishaneden tabutlar çıkmadan tecridin sonlandırılması çağrısıyla son buldu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, tecride karşı süren açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek amacıyla "Yaşama ses ver" sloganıyla başlattıkları 3 günlük nöbet eylemi sona erdi. Eylemdeki insan hakları savunucularını bugün yine çok sayıda siyasi parti, kurum ve kişi ziyaret edip, destek sundu.
 
Gün boyun devam eden eylemin ardından İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi ve Ege Bölge Temsilcisi Mehmet Aker açıklama yaptı.
 
Ülke genelindeki tüm şubelerinde açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek amacıyla temsili olarak başlattıkları 3 günlük nöbet eylemlerini sonlandırdıklarını belirten Aker, ancak ölümlere sessiz kalmayacaklarını vurguladı. Meclis'te grubu bulunan partilerle bu eylemlere ilişkin görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve hazırladıkları raporu sunduklarını aktaran Aker, Meclisi ve Cumhurbaşkanını duyarlılığa davet etti.
 
Aker, "Bizim amacımız cezaevlerinde tabut çıkmasıdır. Bu insanlar devlet koruması altındadır. Onların yaşamına bir şey olursa sorumlusu başta devletin kendisidir, daha sonra Meclis, STK'lerdir ve hepimiz sorumluyuz. Bu anlamda herkesi duyarlılığa davet ediyor, tecridin biran önce sonlandırılmasını istiyoruz" dedi.
 
'HAPİSHANELERDEN TABUTLAR ÇIKMADAN TALEPLER KARŞILANSIN'
 
İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek ise konuşmasında hapishanelerde bulunan tutuklu ve hükümlerin yaşamından devletin sorumlu olduğunu ifade etti.
 
"Cezaevlerinde başlayan açlık grevleri ve ölüm oruçları bir sivil itaatsizlik eylemidir. Eylemde bulunanların belli talepleri var ve bu talepler makul taleplerdir" diyen Çiçek, bu taleplerin labul edilip, cezaevlerinden tabut çıkmaması için böylesi bir eylem başlattıklarını kaydetti.
 
Herkese bir kez daha duyarlılık çağrısında bulunduklarını söyleyen Çiçek, "Özellikle Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'na çağrıda bulunuyoruz, ölümler olmadan talepler kabul edilsin" dedi.