24 Eylül 2024 Salı

İzmir'de hasta tutuklu Yıldırım'ın tahliyesi istendi

İHD İzmir Şubesi'nin Konak eski Sümerbank önünde yaptıkları eylemde hasta tutuklu Abdurrahman Yıldırım'ın tahliyesini istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" talebiyle Konak eski Sümerbank önünde eylem yaptı. Eyleme, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Akgür, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (THAY-DER) yöneticileri, Barış Anneleri ve tutsak yakınları katıldı.
 
"Ağır hasta tutuklular ölüyor" pankartının açıldığı eylemde, bu hafta Şakran 3 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde 25 yıldır hapishanede bulunan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hasta tutuklu Abdurrahman Yıldırım'ın durumuna dikkat çekildi.
 
Eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Zafer İncin, insan hakları savunucuları olarak hasta tutukluların sesi olmaya  ve süreçlerini takip etmeye devam edeceklerini ifade etti.
 
İHD verilerine göre, Türkiye hapishanelerinde 458'i ağır, 1334 hasta tutsağın bulunduğuna dikkat çeken İncin, sağlıklı bireylerin bile sağlıklarını korumasının mümkün olmadığı bu koşullarda hasta mahpusların durumlarının gün geçtikçe ağırlaştığını kaydetti.
 
Hasta tutuklu Abdurrahman Yıldırım'ın, 25 yıl önce Dersim'de çıkan bir çatışmada yaralandıktan sonra tutuklandığı söyleyen İncin, kafasındaki şarapnel parçaları nedeniyle birkaç ameliyat geçirse de beyne yakın olan parçaların hayati risk taşıdığı için çıkartılmadığını söyledi. Çok ağır ilaçlar kullanan Yıldırım'ın kafasında hala iki şarapnel parçası bulunmasından dolayı şiddetli acılar çektiğini aktaran İncin, "Durumu her geçen gün daha da kötüye giden Abdurrahman Yıldırım'a doktorlar, ameliyatların ancak yurt dışında yapılabileceğini söylemiş, buna ilişkin Adalet Bakanlığı dâhil birçok kuruma başvurulmuş ancak gerekli tedavi yapılmamıştır. Düzenli olarak hastaneye gitmesi gerekirken sadece ilaçlarını almaktadır. Yine Abdurrahman Yıldırım'ın elinde hastane tarafından verilen raporlar olmasına rağmen bu raporlar ATK tarafından kabul edilmemektedir" dedi.
 
İncin, bir yaşam hakkı ihlali oluşmadan Abdurrahman Yıldırım'ın tedavisinin yapılması için derhal tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti.