16 Eylül 2024 Pazartesi

İzmir'de ABD gemisine karşı eylem: Filistin direnişinin parçasıyız

ABD'nin katil İsrail'i korumak üzere bölgeye gönderdiği gemilerden biri olan USS Wasp adlı hücum gemisini İzmir Limanında istemediklerinin altını çizen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, "Filistin'de milyonlarca çocuğun, milyonlarca kadının, milyonlarca emekçinin katline sebep olan İsrail ve ABD'nin savaş gemilerini limanlarımız da istemiyoruz ve ellerini kollarına sallaya sallaya İzmir'in sokaklarında dolaşan ABD askerlerine de bir sözümüz var; ya bu soykırım  suçunun ortağı olmayın ya da dönün tarih sayfalarına bakın 6. Filo'yu unutmayın" dedi. 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, ABD savaş gemisinin İzmir Limanına demirlemesine karşı Alsancak'ta bulunan ÖSYM önünden limana yürüdü. "Emperyalistler ve işbirlikçiler yenilecek, direnenler kazanacak. Katil ABD İzmir limanından defol" pankartıyla yapılan yürüyüşte; "Emperyalistler 6. Filo'yu unutmayın", "ABD bu memleket bizim", "Katil ABD Ortadoğu'dan defol" dövizleri taşındı.

Eylemde sık sık, "Umut yürek ister, Filistin'e bin selam", "Zafer savaşan halkların olacak" sloganları atıldı. 

'DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE FİLİSTİN HALKINA VAHŞİ BİR SOYKIRIM UYGULANIYOR'
Basın metnini okuyan Sibel Yaşar, dünyanın gözü önünde Filistin halkına açık ve vahşi bir soykırım uygulandığını kaydetti, "Türkiye içinden gelen tepkiler, sözüm ona ticareti kesme kararlarına neden olmuş durumdadır. Ama iş göründüğü gibi değildir. Türkiye'deki NATO savaş kabinesi, askerî olarak İsrail'e her türlü desteği sağlamakta tereddüt etmiyor. Ticaretin kesilmesi ise tamamen yalandır. Yunanistan üzerinden Türkiye'nin ihracatı olduğu gibi, tüm hızı ile devam ediyor. Dün Türkiye limanlarından yapılan ihracat, şimdi Yunanistan limanları üzerinden yapılmaktadır. Ama İsrail, Türkiye'nin daha fazla devreye sokulması, İran'a karşı savaş planlarının hızla devreye sokulması yönünde hareket etmektedir. ABD ve İngiltere başta olmak üzere tüm NATO, bu savaş planlarını desteklemektedir. Avrupa'nın orta yerinde ABD kuklalığı uğruna Ukrayna savaşı sürüyor" dedi.

'ŞİRKETLER SİLAH SANAYİ YATIRIMLARINA BAŞLADI'
İran ile İsrail'in ilk kez birbirlerinin topraklarını doğrudan hedef alan saldırıların yaşandığı, ülkelerin silahlanmayı artırmasıyla şirketlerin de silah sanayi yatırımlarına başladığını belirten Yaşar, "BM Genel Sekreteri dünyanın kaos çağına girdiğini ilan ediyor, ABD Başkanı ordusuna nükleer çatışmaya hazırlanma talimatı veriyor, Avrupa ülkeleri halklarına savaştan muaf olmadıklarını anımsatıyor. Türkiye'de de Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarından, üçüncü paylaşım savaşının ciddi bir risk ve ihtimal olduğu açıklamaları yapılıyor. ABD emperyalizminin tetikçisi olarak roller hevesle üstleniliyor. Ekonomik kriz derinleştikçe, öfkemiz hak edene yönelmesin diye milliyetçilik üzerinden nefret körüklenmeye çalışılıyor. Sistem bunalımdan hem içeride işçi emekçilere savaş açarak hem de paylaşım savaşını körükleyerek çıkmaya çalışıyor. Buna her yerde, çalışma ve yaşam koşullarına isyan eşlik ediyor" ifadelerini kullandı.

'ABD'NİN BÖLGEMİZİ KİRLİ SAVAŞINA LOJİSTİK ALANI OLARAK KULLANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
2 Eylül Pazartesi günü ABD'nin siyonist İsrail'i korumak üzere bölgeye gönderdiği gemilerden biri olan USS Wasp adlı hücum gemisinin İzmir Limanına demirlediği anımsatan Yaşar, "USS Wasp'ın Türkiye'nin ilk amfibi savaş gemisi TCG Anadolu ile 13-17 Ağustos arasında Akdeniz'de ortak eğitim tatbikatı yaptığı, tatbikata USS Oak Hill ve TCG Gökova gemilerinin de katıldığı ortaya çıkmıştı. Tatbikat ABD Donanması'na bağlı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarla ortaya çıkmış ve Milli Savunma Bakanlığı, perşembe günü yapılan basın bilgilendirme toplantısında, 'TCG Anadolu ve TCG Gökova ABD Donanma unsurları USS Wasp ve USS Oak Hill ile 13-17 Ağustos'ta Akdeniz'de geçiş eğitimleri icra etmiştir' açıklamasıyla İsrail'e desteğe gelen savaş gemileriyle ortak eğitim yapıldığını doğrulamıştı. ABD gemileriyle icra edilen faaliyet için 'tatbikat değil geçiş eğitimi' diyen bakanlık, bunun 'ne İsrail'e faydası ne de Filistin'e zararı' olduğunu ileri sürmüştü. Bakanlık aynı toplantıda ABD Donanması'na ait USS WASP amfibi gemisinin 1-5 Eylül arasında da İzmir'i ziyaret edeceğini duyurmuştu. Ve bu gemi yani buradan Filistin'e ölüm, yıkım, savaş götüren bu gemi şuan da burada bu limanda. İzmir'in bu suça ortak olmaması için buradayız. Filistin'de ilk savaş çıktığında buradan seslendik ticari ilişkilerinizi derhal kesin, hamaset değil somut adım istiyoruz dedik. ABD'nin bölgemizi kirli savaşına lojistik alanı olarak kullanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

'FİLİSTİN DİRENİŞİNİN BİR PARÇASIYIZ'
ABD gemisini istemediklerini, bölgede savaşların son bulması, halklar arası barışın yaşanması için ABD ve NATO başta emperyalist her tür gücün bölgeden def edilmesi gerektiğinin altını çizen Yaşar, şöyle devam etti: "Türkiye ve bölge halklarının ihtiyacı, dini inançlara, sömürüye dayalı yönetimlerle değil, ABD emperyalizminden, NATO'dan kurtulmak, devrimci tutumla emekçi sınıfların kuracağı sosyalizmden geçer. Bugün Gazze'de yaşanan zulüm, İsrail'in sürdürdüğü bu acımasız katliam emperyalizmin, NATO ve ABD'nin destekleriyle sürmektedir. Bunların tamamını karşısına alamayanlar Filistin halkıyla dayanışmadan da Türkiye'nin bağımsızlığından da söz etmemelidir. İşte biz, tüm bu gerçekler karşısında dehşete kapılıp yaşamımızı endişeyle, korkuyla, çaresizlikle sürdürmeyi, barıştan dualarla, ummalarla bahsetmeyi reddediyoruz. Elimizden bir şey gelmeyeceğine dair kasıtlı olarak yaratılan yanılsamayı kabul etmiyoruz. Aksine değişmenin de değiştirmenin de yaşamı bilfiil yaratan, insanlığın sahip olduğu tüm zenginliği üreten bizlerin ellerinde olduğunu biliyoruz.  Filistin için dünyanın her yerinde direnişler devam etmektedir. Filistin soykırımını seyreden, İsrail'i destekleyen güçler, sıra 'insan hakları' konusunda ders vermeye gelince kimseye söz bırakmıyorlar. Sanki insan hakları denilen şey onların tekelinde gibidir. Ama biliyoruz ki, onların 'insan hakları' dedikleri şey, elbette emperyalist egemenlikleri ve uluslararası tekellerin çıkarlarıdır. Yeryüzünde hiçbir zaman emperyalist batı, bir halka, bir insan topluluğuna yardım etmez. Ancak onu egemenliği altına almak için, müthiş yalanları ile maskesini takınır. Kürt halkına karşı bugüne kadar NATO mekanizması, her zaman devrede olmuştur. Dünya'nın her yerinde Filistin için direnişler devam ediyor. Biz bugün İzmir halkı olarak bu direnişin bir parçasıyız. Filistin'de milyonlarca çocuğun, milyonlarca kadının, milyonlarca emekçinin katline sebep olan İsrail ve ABD'nin savaş gemilerini limanlarımız da istemiyoruz ve ellerini kollarına sallaya sallaya İzmir'in sokaklarında dolaşan ABD askerlerine de bir sözümüz var; ya bu soykırım suçunun ortağı olmayın ya da dönün tarih sayfalarına bakın 6. Filo'yu unutmayın."