18 Eylül 2024 Çarşamba

İzmir Yenikapı Tiyatrosu Avrupa turnesinde

İzmir Yenikapı Tiyatrosu'nun Avrupa turnesi 18 Mayıs'ta Berlin'de start aldı. Berlin ve Friedrichshafen'de seyirci ile buluşan "Sokaktan kalan bir masal: Efsun" adlı oyun beğeniyle izlendi.
İzmir Yenikapı Tiyatrosu Avrupa turnesine Berlin ve Friedrichshafen'de sahnelediği "Sokaktan kalan bir masal: Efsun" adlı oyun ile başladı. AvEG-Kon tarafından organize edilen turneden önce Hamburg'da Uluslararası Tiyatro Köprüsü Buluşması'na katılan İzmir Yenikapı Tiyatrosu, bu buluşmanın ardından başladığı Avrupa turnesinin ilk durağı olan Berlin'de 18 Mayıs'ta seyirciyle buluştu. Oyuncuların yüksek bir performans sergilediği ve izleyicilerin beğeni ile izlediği "Sokaktan kalan bir masal: Efsun" adlı oyun, sokakları sihre bulayanların hikayesini anlatıyor.
 
Yokluk, yoksulluk ve fabrikalaşmış bir hayatın nedenleri üzerine seyirciyi düşünmeye ve kendisiyle tartışmaya sevk eden oyun, bu hayattan çıkışın mümkün olduğu konusunda önemli fikirler veriyor. Dialoglarıyla seyirciyi başarılı bir şekilde yer yer oyuna dahil eden Yenikapı Tiyatrosu, aynı zamanda yaşamdan, hayatın içinden gerçeklere dokunmalarıyla, sömürüye ve yoksulluğa, baskılara, haksızlıklara, adaletsizliğe, kadına yönelik şiddete, toplumunu tek tipleştirmesine, yalan ve manipülasyona karşı, direniş ve umudun mümkün olduğunu başarılı bir şekilde taşıyor.
 
OYUNDAN SONRA SEYİNCİ İLE DEĞERLENDİRME
 
İzmir Yenikapı Tiyatrosu, oyunu sergiledikten sonra da izleyicilerin oyunu değerlendirmelerini sağlayarak, onların görüş ve önerilerini alıyor. Bu sohbet ve değerlendirme, Yenikapı Tiyatrosu ile seyirci arasında oyun sonunda da yakın bir diyaloğun sürmesini sağlıyor ve toplamında seyircide oyuna katkı vermiş, oyunun bir parçası olmuş duygusuyla ayrılmasını sağlıyor.
 
Berlin'de oynanan oyundan sonra yapılan değerlendirme, seyirciler arasında oyuna dair canlı tartışmalara yol açtı. Aralarında OHAL ve KHK ile İstanbul Şehir Tiyatrosundaki görevinden uzaklaştırılan tiyatro yönetmeni Kemal Kocatürk ve Berlin'de uzun yıllar amatör tiyatro çalışması yapan Nihat Bozkurt'un da olduğu seyirciler, İzmir Yenikapı'yı kutlayarak daha büyük kitlelerle buluşması gerektiğini belirttiler.
 
Friedrichshafen'de Mezopotamya Kültür Merkezi'nde sergilenen oyundan sonra seyirciler Yenikapı'yı kutlayarak, başarılı bir oyun sergilediklerini belirttiler. Oyundan sonra seyirci ile oyuncular arasında oyun hakkında tartışma yürütüldü.
 
'YENİKAPI TİYATROSU DİRENİŞE GÜÇ KATMAKTA'
 
İzmir Yenikapı ile tiyatro turnesini örgütleyen AvEG-Kon'un Eşbaşkanı Baki Selçuk, oyundan sonra yaptığı konuşmada, faşist diktatörlüğün, baskıların, yasakların, tutuklamaların sürdüğü bir dönemde, tüm bunlardan nasibini alan İzmir Yenikapı'nın yasaklamalara ve cezalara boyun eğmeden çalışmalarını yürütmelerinin, yürütülen direnişe güç kattığını ve umudu büyüttüğünü belirterek, Yenikapı'yı bu duruşlarından ve kararlılıklarından dolayı kutladı.
 
Bu turnenin Avrupa'da 24 Haziran seçimleri için yürütülen çalışmaya bir katkı olduğunu belirten Selçuk, birlikte mücadele ile diktatörlüğün tarihin çöplüğüne gönderileceğini, 24 Haziran seçimlerinin bu mücadele önemli bir fırsat olduğunu kaydetti. Selçuk, Avrupa'da yaşayan göçmen işçi ve emekçileri, ezilen inanç gruplarını HDP ve onun Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş etrafında birleşmeye çağırdı.
 
TURNE SÜRÜYOR
 
İzmir Yenikapı Tiyatrosu'nun Avrupa turnesi Ulm, Stuttgart, Basel ve Verviers'le devam ediyor.
 
Dört kişilik oyunu, yönetmen Orçun Masatçı, Medine Çam, Filiz Kış ve Serkan Koçak sergiliyor.