22 Eylül 2024 Pazar

İzmir ve Van'da Newroz programları açıklandı

17 Mart'ta İzmir ve Van'da Newroz ateşleri yakılacak. Kentlerde düzenlenen basın toplantısında program açıklanırken, Newroz'un sömürülen emekçilerin mücadelesi ve emeği olduğu kaydedildi. 

İzmir ve Van Newroz programları kentlerde yapılan basın toplantısıyla açıklandı. 

İZMİR
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Tevgera Jinên Azad (TJA), DEM Parti İl Örgütünde basın toplantısı düzenledi.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, 15 Mart'ta Kadifekale'de ilk Newroz ateşini yakacaklarını aktardı. 17 Mart'ta ise Gündoğdu Meydanında kutlamaların yapılacağını aktaran Karabulut, "Bütün halklarımızı, bütün direnenleri Çağdaş Kawaları oraya bekliyoruz" dedi. 

İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş ise, Newroz'un tüm ezilen halkların bayramı olduğunu söyledi. Kuruş, "Tüm ezilen halklarımızı Newroz Bayramı'na bekliyoruz. Newroz, Demirci Kawa'dan bugüne kadar direnişin, mücadelenin ve başarının bayramı oldu. Newroz, sömürülen emekçilerin mücadelesi ve emeğidir" ifadelerini kullandı. 

VAN
Van Newroz Tertip Komitesi, Van Kalesi eteklerinde 17 Mart'ta "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla gerçekleştirilecek olan kutlamalara dair Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Örgütü binasında açıklama yaptı. 

Tertip Komitesi adına avukat Ebru Demirtepe, "Bu yılın ilk ateşi, bir dönemin karanlığını üç kibrit çöpüyle aydınlatarak Kürt halkının yoluna ışık olan Çağdaş Kawa Mazlum Doğan'ın topraklarında, Dep'de (Karakoçan) 15 Mart'ta yakılacak. Aynı gün, Newroz'la sembolleşen Amed surlarında ve İzmir Kadifekale'de de ateşler yakılacak. Bizler de Wan'da 17 Mart'ta tarihimize tanıklık etmiş, Wan kalesinin dibinde Newroz ateşini gürleyeceğiz. Bu vesileyle tüm Kürt halkını ve Ortadoğu halklarını 2024 Newroz ateşinin kıvılcımı olmaya davet ediyoruz. Zaman, tecridi kırıp önderliğiyle özgürce yaşama zamanıdır. Zaman, Kürt ulusal birliğini sağlama zamanıdır. Zaman, anadilinde kimliğine ve kültürüne sahip çıkma zamanıdır" diye kaydetti.