28 Eylül 2024 Cumartesi

İtalya, Güney Kore ve Irak uçuşları koronavirüs salgını nedeniyle durduruldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İtalya, Güney Kore ve Irak uçuşlarının koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle durdurulduğunu duyurdu. Irak ile kara sınırları da kapatıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye ile İtalya, Türkiye ile Güney Kore, Türkiye ile Irak arasında gidiş-geliş tüm yolcu uçuşları tedbiren durdurulmuştur" dedi. Koca, ayrıca Irak ile kara sınırlarının da araç ve yolcu geçişine kapatıldığını açıkladı. Türk Hava Yolları (THY) da Irak ve Seul seferlerinin iptal ediliğini duyurdu.

'UYGULAMA KOŞULLARA BAĞLI VE GEÇİCİDİR'
Bakan Koca, yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Daha önce Çin ve İran'la havayolu trafiğimiz durdurulmuş, İran'la ayrıca kara ve demir yolu geçişleri de kapatılmıştı. Bilim Kurulumuzun önerileri doğrultusunda Ulaştırma ve Altyapı, Dışişleri, İçişleri ve Ticaret Bakanlıklarımızla koordinasyon halinde yeni bir tedbir daha uygulamaya konuldu. Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye ile İtalya, Türkiye ile Güney Kore, Türkiye ile Irak arasında gidiş-geliş tüm yolcu uçuşları tedbiren durdurulmuştur. Ayrıca Irak ile kara sınırlarımız da araç ve yolcu geçişine kapatılmıştır. Uygulama mevcut koşullara bağlı ve geçicidir. Ülkemizde bugüne dek endişe verici bir durum ortaya çıkmamıştır."

HABUR SINIR KAPISI KAPATILDI
Sağlık Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında, Türkiye'den Irak'a açılan tek gümrük kapısı olan Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı iki yönlü geçişlere kapatıldı.

Sınır kapısına gelen sürücülerin jandarma ve polis tarafından bilgilendirilip geri döndürüleceği aktarıldı.

ÜZÜMLÜ GÜMRÜK KAPISI GİRİŞ-ÇIKIŞLARA KAPATILDI
Hakkari'nin Çukurca ilçesinden Irak'a açılan Üzümlü Gümrük Kapısı da koronavirüs vakaları üzerine kapatıldı. Sadece Irak'tan dönen Türkiye vatandaşların geçişine izin verileceği belirtilen gümrük kapısında sahra hastanesi kurulması için çalışmalara başlandı. Gümrük Müdürlüğü çalışanları, gümrük işlerinde plastik eldiven, maske ve dezenfektan kullanmaya başladı. Irak'tan gelen Türkiye vatandaşları, gümrük kapısında kurulma çalışmalarına başlanan sahra hastanesinde bir süre gözetim altında tutulacak.

THY DE SEFER İPTALLARİNİ DUYURDU
THY de Irak ve Güney Kore'ye bugün ve yarın yapacağı seferleri karşılıklı olarak iptal ettiğini duyurdu.

Konuyla ilgili olarak THY Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Irak ve Kore'de görülen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış nedeniyle bu ülkelerde sefer yaptığımız Seul, Bağdat, Basra, Necef, Süleymaniye, Erbil noktalarına 29 Şubat - 1 Mart tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz seferler karşılıklı olarak iptal edilmiştir. Misafirlerinin seyahat güvenliğini daima ön planda tutan Türk Hava Yolları olarak süreci tüm uluslararası havacılık ve sağlık otoriteleri ile iş birliği içerisinde takip etmeye ve gerekli önlemleri almaya devam edeceğiz" denildi.