22 Eylül 2024 Pazar

İsviçre Federal Konseyi'nden kimyasal silah yanıtı

İsviçre Federal Konseyi, Türkiye'nin kimyasal silah kullanımına dair verilen soru önergesine, "İddia edilen kimyasal silahlarla ilgili gelişmeler takip edilmektedir" yanıtı verdi.

Türkiye'nin Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerinde kimyasal silah kullanması ile Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları İsviçre parlamentosu gündeminde. İsviçre Federal Konseyi, Sosyalist Parti Ulusal Parlamento Milletvekili Claudia Friedl ve Yeşiller'den Nikolas Walder'in her iki konuya dair verdiği soru önergelerini yanıtladı.

Federal Konsey'in cevabı şu şekilde: "İsviçre Federal Dışişleri Bakanlığı Türk makamlarıyla yakın temas halindedir. Bakanlık, Türkiye'nin uluslararası hukuka ve BM şartına uygun olmayan hava saldırılarının ardından endişelerini derhal dile getirmiştir. Türkiye'ye uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine saygı göstermesi ve her ne pahasına olursa olsun sivil kayıplardan kaçınması çağrısında bulunmuştur. İsviçre, Cenevre'deki görüşmelerde ev sahibi ülke olarak da dahil olmak üzere, bölgede barış ve güvenliğin desteklenmesi için ikili ve çok taraflı düzeylerde aktif olarak çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

Son olarak İsviçre ve partnerleri, Türkiye tarafından kullanıldığı iddia edilen kimyasal silahlarla ilgili gelişmeleri takip etmektedir. Özellikle de Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) bu tür suçlamalar karşısında bir pozisyon almasına güveniyor.