24 Eylül 2024 Salı

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için özgürlük istendi

İstanbul ve Ankara'da hak savunucuları hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

İstanbul ve Ankara'da bir araya gelen hak savunucuları, hasta tutsaklar Şivakar Ataş ve Emin Güler'in durumunu kamuoyuyla paylaştı ve derhal serbest bırakılarak tedavilerinin yapılmasını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 593. F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpus Şivakar Ataş serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Hatice Onaran, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Şivakar Ataş'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı. İleri derecede kalp ve yüksek tansiyon hastası olan Ataş'ın bel fıtığı ve rahminde tespit edilen kistler nedeniyle acilen tedavi edilmesi gerektiğini kaydeden Onaran, Ataş'ın hastaneye sevk ve tedavi süreçlerinde ring aracıyla sevk, kelepçeli muayene, çıplak arama gibi hak ihlalleri yaşandığını dile getirdi.

Ataş'ın daha önce tutulduğu Tarsus Hapishanesi'nde ağır işkence gördüğünü aktaran Onaran, pandemi döneminde Ataş'ın hiçbir şekilde tedavi edilmediğini söyledi. Ataş'ın giderek kilo verdiğini ve sağlık durumunun hızla kötüleştiğini belirten Onaran, Ataş'ın hapishanede tutulmaya devam etmesinin yaşamına büyük risk oluşturduğunu vurguladı.

Onaran, "593. F oturması kapsamında bu hafta, hasta mahpus Şivakar Ataş ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" dedi.

Eylem boyunca, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Şivakar Ataş serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganları atıldı.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 465. hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı Ömer Faruk Yazmacı okudu.

Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Emin Güler'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Yazmacı, Güler'in C-5 omurilik zedelenmesi sonucu kısmi felçli olduğunu ve yüzde 94 engelli raporu bulunduğunu aktardı.

5 ay önce İstanbul Adli Tıp Kurumu'na götürülen Güler'e ilişkin raporun hala kendisine ulaştırılmadığını dile getiren Yazmacı, Güler'in felçten dolayı kendi yaşamını tek başına idame ettiremediğini vurguladı. "Ciğerlerinde meydana gelen hava boşluğundan dolayı çoğu zaman nefes almakta güçlük çekiyor. Kimi zaman geceleri yarı baygın bir şekilde yatakta kilitlenip kalabiliyor. Bu durumun psikolojisini etkilediğini de aktarmıştır" diyen Yazmacı, Güler'in ayrıca Hepatit-C ve daha pek çok hastalığı bulunduğunu kaydetti.

Güler'in hapishanede yeterli tedaviyi göremediğinin altını çizen Yazmacı, şöyle devam etti: "Emin Güler'in yüzde 94 engellilik durumu, yaşamını tek başına idame ettirememesi ve hapishane koşullarının sağlığını hem fiziksel olarak ve de psikolojik olarak daha da kötü bir hale getirmesinden ötürü acil olarak tahliye edilmesi gerekmektedir. Emin Güler'in Adli Tıp Kurumu tarafından raporlarının iletilmesini, tahliye işlemlerinin hızlandırılmasını ve ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavi edilebilmesi için bir an önce tahliyesinin sağlanmasını talep ediyoruz."