24 Eylül 2024 Salı

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için özgürlük çağrısı

İnsan hakları savunucuları ve tutsak yakınları, İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek, derhal serbest bırakılmalarını istedi.

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşan hak savunucuları ve tutsak yakınları, hasta tutsakların serbest bırakılmasını ve tedavilerinin sağlanmasını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 592'nci F oturmasını dernek binası önünde yaptı. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Abdulkadir Kuday derhal serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde basın açıklamasını Meryem Bars okudu.

Metris R Tipi Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Meryem Bars, Kuday'ın ileri derecede ALS hastası olduğunu kaydetti. Bu hastalık sebebiyle Kuday'ın yüz felci, işitme kaybı, kulak çınlaması, görme kaybı, ayak ve ellerde güçsüzlük ve his kaybı, yutma güçlüğü, bel, sırt, boyun ve karında şiddetli ağrı, kusma, uyku apnesi, göğüste sıkışma ve yanma hissi, aşırı kilo kaybı, ağır mide ve sindirim sistemi sorunları yaşadığını ifade eden Bars, Kuday'ın 45 kiloya düştüğünü dile getirdi.

8 yıldır tutsak edilen Kuday'ın hapishane koşullarında sağlık durumunun giderek ağırlaştığını ifade eden Bars, Kuday'a uygulanan fizik tedaviden de bir sonuç alınamadığını söyledi. Kuday'ın durumunun ilerlediğini ve hayatını tek başına idame ettiremediğini ifade eden Bars, "Sevk edildiği Çam ve Şakura Hastanesi 16.01.2023 tarihli Sağlık Kurulu Raporu'nda sağlık durumunu değerlendirmiş ve bu durumda hapiste tutulamayacağını, infazının ertelenmesi gerektiğini açıklamıştır. Bu rapor üzerine sevk edildiği Adli Tıp Kurumu ise 30.01.2023 tarihli raporunda hastalığı ve geldiği aşamayı kabul etmiş ancak yine R Tipi hapishanede kalabileceğini belirtmiştir" dedi.

"Ailesi, yaşamı risk altında olan Kuday'ın tedavi ve bakımının sağlanması için infaz ertelemesi kararı verilmesini istemekte ve bu nedenle yardım talep etmektedir" diyen Bars, Kuday ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Eylem boyunca, "Abdulkadir Kuday serbest bırakılsın" ve "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" sloganları atıldı.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çektikleri eylemin 464'üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Eylemde, "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" yazılı pankart taşındı. Açıklama metnini İHD üyesi Sevil Turgut okudu.

Turgut, hasta tutsakların kronik ve çoklu rahatsızlıklarının olduğunu ve bu hastalıklar arasında akciğer, kalp, kanser gibi ağır hastalıkların da yer aldığını aktardı. Ancak buna rağmen tutsakların tedavilerinin engellendiği dile getiren Turgut, "Ağır hasta mahpuslar, tedavilerinin önündeki engeller, zorlu koşullar ve infazları ertelenmediği için yaşamlarını kaybediyorlar" dedi.

Kırşehir S Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Şükrü Baytar'ın sağlık durumuna dikkat çeken Turgut, Baytar'ın bel fıtığı sorunu olduğunu, bunun için daha önce Batman Devlet Hastanesi'ne gittiğini ve burada kendisine metalsiz korse verildiğini ancak sevk edildiği Kırşehir Hapishanesi'nin korsesini kendisinden aldığını aktardı. Doktorların korsenin takılması gerektiği yönünde iki defa rapor verdiğini ancak hapishanenin bu raporu dikkate almadığını dile getiren Turgut, ayrıca Baytar'ın diş ağrısı da çektiğini ve tedavisinin engellendiğini söyledi.

Turgut, diğer hasta tutsak Muhammed Mahmud Derviş'in durumuna ilişkin de şunları söyledi: "Derviş, ÖSO tarafından gördüğü işkence nedeniyle bacağını kaybetti. Vücudunda saçma izleri ve sigara söndürme izleri var. Baltayla sağ ayağının dizinin biraz aşağısından kesildiğini, sonrasında traktörle ayağı ve elleri bağlandıktan sonra yerde kilometrelerce sürüklendiğini aktarmıştır. Hatay Cezaevi'nde gördüğü şiddetten ötürü iç kanama geçirmiştir. Hatay'da derisinin tutmadığını zımbayla derisinin tutturulduğunu ifade etmiştir. Ayağına protez yapılması gerekmektedir. Ağzının sol tarafında birkaç tane dişi kalmıştır ancak diş tedavisi yapılmıyor. Kullandığı koltuk değneği çok eski ve kanedyen değneği almak için hesabında para olmadığı için temin edilmiyor. Aynı şekilde bacak protezi de yapılmamıştır. Gördüğü işkencelerden, parmaklarını oynatamıyor."

Turgut, ağır hasta tutsak Ebubekir Yulu'nun sağlık durumunun kötüye gittiğini belirterek, "Bel fıtığı hastalığı var ve fıtıktan kaynaklanan yoğun ağrıları bacaklarına vurmaktadır. Yürümekte zorlanıyor, ayaklarında güçsüzleşme var. Ayrıca yaşamını zorlaştıran prostat hastalığı var ve böbreklerinde kistler bulunuyor" dedi. Turgut, hasta tutsak Cemil İvrendi'nin sağlık durumuna dikkat çekerek, kalp, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve anal fistül olmak üzere 4 kronik hastalığının olduğunu belirtti. Tutuklu Ramazan Bayram'ın ise kemik erimesi hastalığının olduğunu ifade eden Turgut, hasta tutsakların acil olarak tedavilerinin sağlanmasını, hastalıklarından dolayı kullanmak zorunda oldukları destekleyici malzemelerinin verilmesi ve tahliye edilmeleri çağrısında bulundu.