24 Eylül 2024 Salı

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için eylemler

Hasta tutsakların durumuna dikkat çeken hak savunucuları tahliye çağrısında bulundu.

İstanbul ve Ankara'da hak savunucuları hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 589. F oturmasını şube binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpus Ekim Polat serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde açıklamayı Zeynep Yıldız okudu.

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutulan Ekim Polat'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Zeynep Yıldız, Polat'ın kalp ritim bozukluğu, KOAH, kemik erimesi, Akromegali ve hipofiz hormon dengesizliği hastası olduğunu aktardı.

"Ekim Polat, verdiği son bilgiye göre; acil ameliyat olmayı beklerken 24 Haziran günü Denizli T Tipi Hapishanesi'nden Tekirdağ F Tipi Hapishanesi'ne sürgün sevk edilmiş, sevk sırasında çıplak arama ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Sevk sırasında hastalığının gerektirdiği hassasiyet ve tedbirlerin alınmaması nedeniyle yüksek tansiyon, taşikardi, görme yeteneğinde azalma, bacak ve kollarda ödem şikayetleri oluşmuş, birlikte kaldığı mahpusların yoğun çabasına rağmen tansiyonu halen dengelenememiştir" ifadelerini kullanan Yıldız, Polat'ın hapishanede sistematik baskıya maruz kaldığını ve tedavisinin sağlanmadığını vurguladı.

Yıldız, şöyle devam etti: "Akromegali hastalığından kaynaklı beyninde oluşan tümörün  acilen ameliyat edilmesi gerektiği söylendiği halde halen ameliyat edilmediğini,  hastalığı nedeniyle el ayak yüz ve iç organlarında gelişen aşırı büyümenin yaşamını tehdit eder seviyeye geldiğini, acilen yapılması gereken tetkik ve cerrahi operasyonların keyfi nedenlerle ertelenmesinin  kendisini gün be gün ölüme sürüklediğini  ifade eden Ekim Polat için acilen tedavi imkanlarına erişim sağlanmalıdır."

Eylem, "Ekim Polat serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır, engellenemez" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 461'inci hafta basın açıklamasını İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'ndeki hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi.

Hasta tutsak Özge Özbek'in 2020'de beyin ameliyatı geçirdikten hemen sonra tutuklandığı ve devamında 3 ay infaz erteleme kararı verildiği kaydedilen açıklamada, 3 ay sonunda infaz ertelemenin uzatılmadığı ve Özbek'in yeniden tutuklandığı belirtildi. Öte yandan Özbek'e hastane tarafından "Hapishanede kalamaz" raporu verilmişken ATK'nın "Hapishanede kalabilir" raporu verdiği kaydedilen açıklamada, "Beyninde birden fazla tümör bulunmakta ve tedavisi de devam etmektedir, ayrıca sonraki süreçlerde de tekrar ameliyat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca epilepsi tanısı da konulmuştur. Cezaevinde sürekli şiddetli baş ağrıları çekmekte, denge kaybı yaşamakta ve tümörlerin duyu organlarına baskı yaptığından kaynaklı işitme kaybı problemleri yaşamaktadır" denildi.

Hasta tutsak Rihan Kavak Özbek'in ise memesinde kitle bulunduğu ve zehirli hipertiroid hastalığı olduğu belirtilen açıklamada, "Bel ve boyun kısmında fıtık bulunuyor. Kemik erimesi ve kireçlenme var ve ayrıca astım hastasıdır. Böbreklerinde şekil bozukluğu bulunmaktadır. Doktora muayeneye gittiği sırada panik atağı olduğunu öğrenmiştir" denildi.

24 yıldır tutsak edilen Selver Yıldırım'ın sağ gözünü tamamen kaybettiği ve sol gözünde yüzde 70 görme kaybı olduğu aktarıldı.

Hasta tutsak Pınar Tikit'in ise beyninde araknoid kist bulunduğu ifade edilen açıklamada, "MR sonuçlarına bakan beyin cerrahı, beyindeki kistin oldukça büyük olduğunu belirtmiştir. Kist, beyinde bulunduğu alana baskı yapıp, beynin çalışmasını etkileyerek kişide inme benzeri sorunlara, baş ağrısına ve nadiren sara nöbetleri geçirmesini yol açabiliyor. Kist şu an 8 cm, bayılma, kriz şeklinde ataklar yaşıyor. Doktorlar hapishane koşullarında ameliyat etmek istemiyorlar. Kist 10 cm olduğunda ameliyat, olmazsa kistin sinir damarlarına zarar verecektir" denildi.

Açıklamada, hasta tutsakların tedavisinin derhal yapılması, hapishanede kalamayacak olanların serbest bırakılması istendi.