24 Eylül 2024 Salı

İstanbul Emniyetinde avukatlara ve devrimcilere işkence

Suruç'un 20. yılında işkenceyle gözaltına alınan 167 kişiden 33 kişi hakkında savcı mevcutlu istedi, diğer gözaltılar ise sabaha karşı bırakıldı. İşkenceyle gözaltına alınan devrimciler gözaltı otobüsünde sabaha kadar işkence görürken, müvekkilleriyle görüşmek isteyen avukatlar da İstanbul Emniyetinde darp edildi ve dışarı atıldı. Anadolu Adliyesinde bekleyişini sürdüren avukatlar, "Savunma sadece ifadeye katılmak değildir" dedi.

Suruç katliamının 8. yılında Kadıköy'de işkenceyle gözaltına alınan müvekkilleriyle görüşmek isteyen avukatlar da Vatan Caddesindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğünde polisin işkencesine uğradı.

20 Temmuz'da Suruç şehitlerini anan 167 kişiye polis saldırmış ve işkenceyle gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar İstanbul Emniyet Müdürlüğüne getirildi.

SABAHA KADAR İŞKENCE GÖRDÜLER
Sıcak havada sabaha kadar gözaltı otobüsünde tutulan devrimciler araç içinde darp edildi, hakarete maruz kaldı.

AVUKATLAR İŞKENCEYLE DIŞARI ATILDI
Müvekkilleriyle görüşmek isteyen avukatlar ise gece boyunca polis tarafından engellendi, avukatlar işkenceyle emniyetten dışarı atıldı.

33 KİŞİ HAKKINDA MEVCUTLU İSTENDİ
Aralarında gazeteci Umut Taştan'ın da olduğu 33 kişi hakkında savcı mevcutlu isterken gözaltına alınan diğer devrimciler sabaha karşı serbest bırakıldı.

AVUKATLAR: SADECE İFADEYE KATILMAK DEĞİL MÜVEKKİLLERİMİZİ GÖRMEK İÇİN ORADAYDIK
Kartal'daki Anadolu Adliyesine geçen avukatlar nöbetçi savcılıkla görüşerek, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde uğradıkları polis şiddeti ve mesleklerinin engellendiğini aktardı. Adliye önünde açıklama yapan avukatlar, düzenli olarak 10 dakika daha bekleyin denerek saatlerce bekletildiklerini aktardı. Polislerin devrimcilerle görüşmesinin özel olarak engellendiği belirten avukatlar, "Biz gecenin ilerleyen  saatlerinde artık müvekkillerimizi beklemek için daha fazla tahammülümüz kalmadığını, müvekkillerimizi bir an önce görmek istediğimizi, oraya ifadeye katılmak için değil avukatlık faaliyetini her aşamada göstermek için gittiğimizi ısrarla anlattık. Ancak bu ısrarın karşısında darp edilerek dışarı atıldık" dedi.

CUMHURİYET SAVCISI: EMNİYET KENDİ KARAR VERMİŞ TALİMAT VERMEDİM
Anadolu Adliyesinde cumhuriyet savcısıyla görüştüklerini ve böyle bir  talimat vermediğini öğrendiklerini aktaran avukatlar, "Vatan Emniyet buna kendi karar vermiş" ifadelerini kullandı.

'SAVUNMA SADECE İFADEYE KATILMAK DEĞİLDİR, DİRENECEĞİZ'
Direnişlerinin ardından İstanbul Barosu avukatlarının bir kısım gözaltıyla görüştüğünü ancak hepsini göremediklerini aktaran avukatlar, gözaltındaki devrimcilerin sabaha kadar darp edildiğini söyledi. "Savunma sadece ifadeye katılmak değildir" diyen avukatlar adliye önünde bekleyişi sürdüreceklerini ve bundan sonra da müvekkilleriyle direneceklerinin altını çizdi.