16 Eylül 2024 Pazartesi

İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri: Her gün kavga günü, her yer Taksim

1 Mayıs tutsağı 4 devrimcinin davası öncesi Çağlayan'da yan yana gelen İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, "Yüzlerce gözaltı, onlarca günlük tutsaklık, hapishanelerde verilen cezalar, hiçbiri mücadeleyi durdurmamıştır. Memleketin her yanı irili ufaklı eylemlere sahnedir" ifadelerini kullandı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 4 1 Mayıs tutsağının davası öncesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yan yana geldi. Eylemde, "1 Mayıs'a, Taksim'e, tutsaklara özgürlük" pankartı açıldı.

Basın açıklamasını Tuğgen Gümüşay okudu. 2024 1 Mayıs'ında açlık, yoksulluk, baskı, savaş ve sömürü düzenine karşı Taksim'de olacak binlerce insana karşı adı konmamış OHAL uygulamalarının devreye konduğunu ifade eden Gümüşay, 40'ın üzerinde güzergah kapatıldığını, toplu ulaşımın kapatıldığını, 42 binin üzerinde polisin görevlendirildiğini hatırlattı.

'TAKSİM YASAĞI İŞÇİLER EZİLMEYE DEVAM ETSİN DİYEDİR'
Gümüşay, şöyle devam etti: "Bu yasaklar; CarrefourSA depolarında taşeron sistemi altında işçiler ezilmeye devam etsin diyedir. Bu yasaklar; Fernas Madencilik patronları işçileri 48 saat aralıksız, sağlıksız koşullarda üç kuruş paraya çalıştırabilsin diyedir. Bu yasaklar; özel sektör öğretmenleri asgari ücretin bile altında sözleşmeler imzalamak zorunda kalsın diyedir. Bu yasaklar; Polonez işçileri örgütlenemesin diye, inşaat işçileri kurtlu yemek yesin diye, Akcanlar Tekstil işçileri patrona kul köle olsun diye, çiftçiler mazot parasını bile ödeyemeyecek hâle gelsin diye, emekliler açlık sınırının yarısına yaşasın diye, As Plastik'te işçiler rahat bir nefes alamasın diye konmuştur. Bu yasaklar; öğrenciler KYK yurtlarında bozuk asansörlerde üçer-beşer ölsün, okurken geçinebilmek için güvencesiz çalışarak kafasını kaldıramasın, özgür bir gelecek düşünemesin diyedir. Bu yasaklar; rant uğruna peşkeş çekilmemiş tek metrekare bırakmamaya yönelik politikaları beslemek için, doğasını savunan Hopalı Reşit Kibar'ların katilleri cezasız kalsın diyedir."

'HİÇBİR GÖZALTI, TUTUKLAMA MÜCADELEYİ DURDURAMADI'
Bu nedenle 1 Mayıs'ta önlerine konan hiçbir barikatı tanımadıklarını söyleyen Gümüşay, "İşçiler, halklar, öğrenciler, kadınlar hep beraber yüklendik açlık ve sömürü barikatlarınıza. 1 Mayıs günü kurulan o koca koca barikatların sebebi, tüm bu mücadelelerin işçi sınıfının tarihsel alanında, Gezi'nin o onurlu günlerinde özgürleştirilen Taksim Meydanı'nda birleşmesinden duyulan korkudur. Ve nafiledir. Yüzlerce gözaltı, onlarca günlük tutsaklık, hapishanelerde verilen cezalar, hiçbiri mücadeleyi durdurmamıştır. Memleketin her yanı irili ufaklı eylemlere sahnedir" dedi.

Son kalan 4 arkadaşlarını hapishaneden söküp alacaklarını belirten Gümüşay, "1 Mayıs 2025'e 239 gün kalmıştır. O güne kadar her günümüz kavga günüdür, her yer Taksim'dir" ifadelerini kullandı.

1 Mayıs tutsağı 4 devrimcinin ismi sayılarak, "Özgürlük" çağrısı yapıldı.

Eylem boyunca, "1 Mayıs'a, Taksim'e, tutsaklara özgürlük", "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları atıldı.