1 Ekim 2024 Salı

İşkence sokakta zirve yaptı

TİHV, 2021 yılı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri raporunu açıklayarak, 2021 yılı boyunca 984 kişinin işkence başvurusunda bulunduğunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, "İşkence sokakta zirve yaptı" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 2021 Yılı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri raporunu yayınladı. Rapora göre 2021 yılında kendisi veya bir yakını işkence gördüğü için 984 kişi TİHV’e başvurdu. Sayının vakfın kuruluşundan bu yana bir yıl içinde yapılan en yüksek başvuru sayısı olduğuna dikkat çekilen raporda, başvuruda bulunanlardan en küçüğünün 5, en büyüğünün 76 yaşında olduğu kaydedilirken, başvuruda bulunanların yarısından fazlasının 30 yaş altında olduğu belirtildi.

Rapora göre en çok işkence başvurusu yapılan il 307 kişiyle İstanbul. İstanbul’u 263 kişiyle Van, 166 kişiyle Diyarbakır, 134 kişiyle İzmir, 66 kişiyle Ankara, 48 kişiyle Cizre takip ediyor.

Rapora göre, Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanmasıyla başlayan direniş, İstanbul Sözleşmesi’nin iptali, Onur Yürüyüşü ve Suruç katliamı anması sonrası gözaltında işkence başvurularında belirgin bir artış görüldü.

Gözaltında işkence gören 10 kişiden 7’si açık alanda ve toplumsal gösterilerde işkence görürken, en çok işkence yapılan gözaltı merkezi İstanbul ve Van Emniyet Müdürlükleri oldu. Gözaltında işkence gören her iki kişiden biri birden çok yöntemle, birden fazla yerde işkence gördü. 

Raporda, gözaltına alınanların tıbbi değerlendirme sürecinde tıp etiğine ve meslek standartlarına aykırı davranıldığı vurgulanırken, bu durumun sağlık alanında kalıcı bir sorun haline geldiği dile getirildi.