19 Eylül 2024 Perşembe

İşkence gören liseliler adliye önündeydi

Kadıköy'de eğitim sistemini protesto amacıyla yapılmak istenen eylemde gözaltına alınarak işkence gören lise öğrencileri bugün savcılıkta ifade verecek. Öğrenciler İstanbul Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla yaşadıkları şiddeti anlattı. 8 Haziran'da Kadıköy'de "Karneler sizin gelecek bizim" sloganıyla eylem yapan lise öğrencileri bugün savcılığa çıkıyor. Gözaltına alınıp aynı gün geç saatlerde serbest bırakılan 22 öğrenci işkence gördüklerini belirterek Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde bir açıklama yaptı. Devlis, DLB, LAF, LÖB ve Özgür Lise üyelerinin katıldığı basın açıklamasında gözaltı sürecinde yaşanan şiddet olayları kamuoyu ile paylaşıldı.
 
"İşkenceler liselileri yıldıramaz" yazılı pankart açan öğrenciler, basında yer alan ve polis şiddetinin açıkça görüldüğü fotoğrafları taşıdılar. Öğrenciler adına yapılan açıklamada, "Bize terörist diyerek, terör örgütü üyesi diyerek eylemimizden korkusunu saklamaya çalışanlar, bizim işkenceci polise bıçakla saldırdığımızı söylüyorlar. Soruyoruz: Ellerimiz ters kelepçeliyken nasıl oluyor da bıçakla polise saldırıyoruz? Polise saldırdığımızı söylüyorlar. Peki hangi kamera görüntüsüne dayanarak, hangi tutanağa dayanarak bu yalanı ortaya atıyorlar? Üstümüzü aradıklarında hangimizden bıçak çıktı, çıktıysa neden bunun hiçbir kaydı yapılmadı?" denildi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: "Liselilere saldırarak terör yaratan da tüm donanımıyla bize işkence yapan da açıktır. Yalanları korkularını saklamaya yetmez. Katillerin, işkencecilerin gücü bizleri yıldırmaya yetmez. Biz liseliler olarak karne karşıtı eylem düzenlemeye, her türlü saldırıya karşı her yıl devam edeceğimizi buradan bir kez daha belirtiyoruz. Liseliler olarak baskıya, şiddete, işkenceye karşı sözümüzü söylemeye devam edeceğiz."
 
Olay sırasında öğrencilere sahip çıkan ve Saray medyasınca hedef haline getirilen HDP milletvekili adayı Musa Piroğlu da bir konuşma yaptı. Piroğlu, yaşananların siyasal iktidara muhalif olan herkese neler yapılabileceğinin açık bir göstergesi olduğunu söyleyerek, "8 Haziran'daki görüntü cezasızlık uygulamasının nereye geldiğinin ve nasıl bir sonuç ürettiğinin de göstergesidir. Bu saldırı aslında bir kuralsızlığın da bir göstergesidir. Orada yapılan uygulama açıkça düşman hukukunun ortaya konulduğunu, kuralın güçlüden ve egemenden yana yok edildiğini, ötekileştirilmiş herkese nasıl vahşice saldırılabildiğini göstermiştir" dedi.