24 Eylül 2024 Salı

İşitme ve görme kaybı olan yüzde 93 engelli hasta tutsak Kaya için eylemler

İstanbul, İzmir ve Ankara'da düzenlenen eş zamanlı eylemlerde yüzde 93 engelli 80 yaşındaki tutsak Abdulalim Kaya'nın sağlık durumuna dikkat çekildi. Çok sayıda hastalığının yanı sıra yüzde 80 işitme ve yüzde 50 görme kaybı yaşayan Kaya'nın tek böbrekle yaşamını sürdürmeye çalıştığı, oğlunu dahi tanıyamadığına dikkat çekilen açıklamalarda zulmün derhal sonlandırılması istendi.

Hasta tutsakların sağlık durumuna dikkat çekmek, tedavileri önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliye edilmeleri için İstanbul ve Ankara'da eylemler düzenlendi. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 587. F Oturmasını, Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi ise 459., İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu da 277. eylemini Abdulalim Kaya için gerçekleştirdi.

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR'DE EŞ ZAMANLI EYLEMLER
İHD İstanbul Şubesinin önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, "Tedavi haktır engellenemez", "587. F Oturması hasta mahpus Abdulalim Kaya serbest bırakılsın" pankartları açıldı ve hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. İHD Ankara Şubesinin önünde gerçekleşen Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin eyleminde ise "Tedavi haktır engellenemez hasta mahpuslar serbest bırakılsın", İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonunun Konak'taki eski Sümerbank önündeki eyleminde de "Hasta mahpuslar ölüyor, Susma suça ortak olma" pankartı açıldı.

'80 YAŞINDA VE YÜZDE 93 ENGELLİ'
Eş zamanlı gerçekleşen eylemlerde okunan basın metninde halen Batman M Tipi Hapishanesinde tutulan 80 yaşında ve yüzde 93 engelli raporu bulunan hasta tutsak Abdulalim Kaya'nın kalp rahatsızlığı, prostat ve demans hastalıklarının yanında yüzde 80 işitme kaybı, yüzde 50 görme kaybı yaşadığı ve tek böbrekle yaşamını sürdürmeye çalıştığı belirtildi.

'HAYATI TEHLİKEDE'
Kaya'nın ailesinin verdiği bilgiler şöyle aktarıldı: "Onaylanan 5 yıllık hapis cezası kesinleştiği için 14 Ekim 2020 tarihinde ve geçirdiği prostat ameliyatının dikişleri henüz alınmadan gözaltına alınarak tutuklanan, 60 gün boyunca tek başına tutulan ve hastalıklarının gerektirdiği tedavi ve bakımdan yoksun bırakılan Kaya, yoğun çabalar sonucunda 4 Ocak 2021 tarihinde cezası 6 aylığına ertelenerek serbest bırakılmıştır. Sonrasında tedavi için başvurduğu Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 12 Ekim 2022 tarihinde düzenlenen Sağlık Kurulu raporunda; hastalıklarının yaşamına yüzde 93 engellilik oluşturduğu, hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, sürekli bakım ve tedaviye ihtiyacı olduğu için ceza infazına cezaevi koşullarında devam edilemeyeceği, hastalıklarının halihazırda kesin bir şekilde hayati tehlike arz ettiği ve bu durumun düzelip düzelmediği ile ilgili kontrol muayenesinin 2 yıl sonra yapılması gerektiği belirtilmiştir. Tüm bu raporlara ve ağır hastalıklarına rağmen Abdulalim Kaya 31 Mart 2023 tarihinde tekrar tutuklanarak Batman M Tipi Kapalı Hapishanesine konulmuş, ardından Elazığ R Tipi Hapishanesine götürülerek bir buçuk ay boyunca tek başına tutulmuş ve son olarak yeniden Batman M Tipi hapishanesine getirilmiştir."

'OĞLUNU DAHİ TANIYAMADI'
Ailesinin ziyarete gittiğinde Kaya'nın tekerli sandalye ile görüş yerine getirildiği, sağlık durumunun daha da bozulduğu ve oğlunu dahi tanıyamadığını belirttiği söylenen açıklamada, "Hastalıklarının gerektirdiği tedavi ve bakım sağlanmayan Abdulalim Kaya'nın halen hapiste tutulması, sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır" denildi.