23 Kasım 2024 Cumartesi

İSİG: 5 yılda en az 108 öğretmen yaşamını yitirdi

İSİG, 24 Kasım dolayısıyla öğretmenlere ilişkin hazırladığı rapora göre, 2013'ten bugüne en az 108 öğretmenin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 24 Kasım dolayısıyla öğretmenlere ilişkin hazırladığı raporu paylaştı. Raporda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2002'de yaptığı bir seçim mitinginde sarf ettiği "Sınavsız öğretmen olunacak" ve "Mezun olacak ve atanacaksın" sözlerinin yanı sıra yine Haziran 2018'de Saray'da düzenlediği bir sahur yemeğinde yaptığı konuşmada öğrencilere yönelik "Kendinizi sadece öğretmenliğe kilitlemeyin. Bu meslek dışında da neler yapılabileceği üzerinde çalışın" dediği hatırlatıldı. Bunlar üzerinden de "Devletin bir numaralı isminin açıklamaları geldiğimiz durumu özetliyor" denildi.
 
Eskiden öğretmenlerin işçi olarak görülmediği ifade edildiği raporda, "Eğitim tamamen sermayenin ihtiyaçlarına göre şekillendi. Öğretmenin emeği/mesleği metalaştı. Özel okullar, dersaneler, etüt merkezleri birlikte öğrenciler on binlerce TL karşılığı okumaktadır. Bu duruma belli oranlarda devlet okulları da dâhildir. Yine okul idareleri de bu düzlemden şekillenmeye başlamıştır. Sözleşmeli, ücretli, stajyer, dershane öğretmeni; bir yandan KPSS ve şimdi KHK cenderesi; düşük ücretler, uzun çalışma saatleri; ataması yapılmama, geleceksizlik, belirsizlik, kredi kartı borcu, şiddet… Öğretmenler işçileşti" diye belirtildi.
 
2013 yılı ile 2018 yılının ilk 10 ayı arasında en az 108 öğretmen iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğinin belirtildiği raporun devamında şu veriler paylaşıldı:
 
-Yıllara göre bakarsak 2013 yılında 19 öğretmen, 2014 yılında 18 öğretmen, 2015 yılında 19 öğretmen, 2016 yılında 15 öğretmen, 2017 yılında 20 öğretmen ve 2018 yılının ilk on ayında 17 öğretmen çalışırken yaşamını yitirdi...
 
-Ölen öğretmenlerin 23'ü kadın ve 85'i erkek. Kadın öğretmenlerin ölümü yüzde 21 ve bu oran genel iş cinayetlerinde ölen kadınların üç katı.
 
-Ölümler en çok yüzde 80 ile eğitim sektöründe gerçekleşti. Neden işkollarına göre bir ayrım yapmak zorunda kaldık. Çünkü Cumhurbaşkanı'nın sözleri gerçeklik haline geldi ve artık atanamadığı için inşaatta, belediyede, tarımda, metalde ve güvenlik sektöründe çalışırken ölen öğretmenler var.
 
-Ölüm sebeplerinde ise ilk dört sırayı yüzde 40 ile trafik/servis kazası, yüzde 33 ile kalp krizi/beyin kanaması ve yüzde 14'le intihar ve yüzde 5 ile şiddet aldı. Servisler o kadar kötü ki okula geliş-gidişte trafik kazaları oluyor. Özellikle Anadolu şehirlerindeki öğretmenler servis olmadığı için 4-5 kişi bir otomobili servis olarak kullanıyorlar. Yine eğitimde uzun çalışma saatleri mevcut. Bir de buna okul dışındaki eğitime hazırlık süreci eklenince aşırı ve yoğun çalışma kalp krizlerini tetikliyor. Gelecekleri ellerinden alınan, ataması yapılmayan öğretmenler intihar ediyor. Şu ana kadar kaç öğretmenin ataması yapılmadığı için yaşamına son verdiğini net olarak bilmiyoruz ama sendikaların basına yansıyan açıklamalarına göre 50'nin üzerinde. Son olarak öğretmenlere okulda ve okul çevresinde şiddet yaygınlaşıyor. Şiddet nedenli ölümlerde önümüzdeki dönem artış gözükebilir.