24 Eylül 2024 Salı

İranlı mülteci için özgürlük çağrısı

İHD'de yapılan basın toplantısında onur yürüyüşünde gözaltına alınan İranlı mültecinin ülkesine gönderilirse işkence ve idamla karşı karşıya olduğu belirtilerek, serbest bırakılması talep edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İstanbul onur yürüyüşünde gözaltına alındıktan sonra Urfa Geri Gönderme Merkezi'ne gönderilen İranlı mülteci Elyas Torabibaeskendari'ye ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, hak savunucuları ve çok sayıda kişi katıldı.

Basın metnini okuyan İHD İstanbul Şube Sekreteri Oya Ersoy, E.T.'nin uluslararası koruma statüsüne sahip olmasına ve idam ile işkence riskleriyle karşı karşıya olmasına rağmen hala GGM'de tutulduğunu belirtti.

E.T.'nin avukatlarına gözaltı sonrasında E.T.'nin Tuzla GGM'ye götürüldüğü söylenmesine rağmen böyle bir kaydın olmadığını ve E.T.'nin Urfa GGM'ye götürüldüğünü aktaran Ersoy, İHD ve ÖHD'li avukatların E.T.'yle görüştürülmediğini söyledi. 

"Yapılan girişimler ve olayın kamuoyuna yansımasından sonra 28.06.2023 tarihinde E.T., ailesini telefonla aramış, iki dakikalık telefon görüşmesinde Urfa Geri Gönderme Merkezinde çok kötü koşullarda tutulduğunu ve sınır dışı edilme riski altında olduğunu ifade etmiştir" diyen Ersoy, E.T.'nin ülkesinde annesinin yaşadığı ağır işkenceler ve cinsel yönelimi dolayısıyla göç ettiğini ve 2013'ten bu yana "şartlı mülteci" olduğunu söyledi.

"İran'a gönderilmesi durumunda cinsel yönelimi nedeniyle ağır işkenceye maruz kalması ve hatta idam cezasına çarpıtılarak yaşam hakkının ihlal edilmesi söz konusuyken E.T., ülkesi İran'a geri gönderilme tehlikesi altında bulunuyor" diyen Ersoy, E.T.'nin geri iadesinin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu vurguladı. 

Ersoy, şöyle devam etti: "Uluslararası koruma altında bulunan E.T'nin nerede ve hangi koşullarda tutulduğunun resmi makamlarca açıklanmasını, aile ve avukatları ile görüş hakkının sağlanmasını ve yalnızca toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını kullandığı için hukuk dışı bir şekilde alıkonulan E.T.'nin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz."