21 Eylül 2024 Cumartesi

İran halkı direnişi sürdürüyor

İran halkı faşist molla rejimine karşı tüm saldırılara rağmen direnmeyi sürdürüyor. Pek çok kentte sokaklarda olmayı sürdüren halk, rejime ait binaları ateşe vererek, "Hamaney'e ölüm" demeye devam ediyor.

İran'da Jîna Mahsa Amini'nin eylül ayında rejim güçleri tarafından katledilmesiyle patlak veren halk ayaklanması, faşist molla rejiminin tüm saldırılarına rağmen sürüyor. İran halkları, başkent Tahran, Rojhilat bölgesi ve onlarca kentte rejim güçlerinin katliamlarına, tutuklama, gözaltı ve idam saldırılarına rağmen sokaklara çıkmaya devam ediyor.

Tahran, Kerec, Kazvin, Meşhed, Dehgulan, Necefabad gibi kentlerde sokaklara dökülen halk Kasım Süleymani posterlerini ve çevredeki devlet kurumlarını, dini kurumları ve Besic'e ait bazı karakolları ateşe verdi. Halk, "Hamaney'e ölüm", "Katil Hamaney", "Devrim muhafızlarına ölüm", "İdama ve baskıya ölüm" sloganlarıyla kent merkezlerinde yürüyüşler düzenlerken, Meşhed'de metal işçileri greve çıktı.

HAMİDREZA ROUHİ MEZARI BAŞINDA ANILDI
İran rejimi tarafından ayaklanmada katledilenlerin cenaze ve anma törenleri de büyük çaplı eylemlere dönüşüyor. 18 Kasım'da katledilen üniversite öğrencisi Hamidreza Rouhi'nin ölümünün 40'ıncı günü dolayısıyla Beheşt-e Zehra mezarlığındaki mezarı başındaki anmaya katılan binler, Rouhi için adalet ve faşist molla rejimine ölüm çağrısında bulundu.

"Açlık, yolsuzluk, yoksulluk. Devrilene kadar devam edeceğiz" diye haykıran kitleye İran faşist molla güçleri biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı. Halk, çöp kutularıyla kurdukları barikatları ateşe vererek polis saldırısına direndi. Rouhi'nin ailesine mezar ziyareti için izin verilmediği ve evden dışarı çıkartılmadıkları öğrenilirken, binlerce kişi saatler boyu mezarlıkta sloganlarını sürdürdü. Halk daha sonra Rouhi'nin ailesinin evine giderek taziye ziyaretinde bulundu.

DEVLET MEDYASINDAN YALAN HABER
Devlet medyası ilk olarak Rouhi'nin Besic mensubu olduğunu iddia etmiş ve eylemciler tarafından öldürüldüğünü öne sürmüştü. Rouhi'nin yakınlarının itirazı üzerine devlet medyası yalan söylediğini itiraf etmek zorunda kalmıştı.

İran insan hakları örgütlerinin verdiği bilgilere göre; bugüne kadar ayaklanmalarda 69'u çocuk 508 kişi katledildi. 667 öğrencinin aralarında bulunduğu 18 bin 666 kişi ise gözaltına alındı.