24 Eylül 2024 Salı

'İnsan hakları savunucuları yargılanamaz'

İHD Ankara Şubesi, 11'inci Barış Nöbetini Cumartesi Anneleri için tuttu. Türk devletine seslenen hak savunucuları, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının engellenemeyeceğini savundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi 11'inci Barış Nöbetini Cumartesi Anneleri için gerçekleştirdi. Şube binasındaki nöbete, çok sayıda hak savunucusu katıldı.

İlk sözü alan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, siyasal iktidarın insan hakları savunucularını hedef göstererek kriminalize etmek için uzun zamandır özel bir çaba harcadığını söyledi. İnsan hakları savunucularına çok sayıda dava açıldığına işaret eden Turgut, son olarak MYK üyeleri Vetha Aydın Yüksel'e dönük davada "örgüt üyeliği" suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine tepki gösterdi.

İHD üyesi şair Ahmet Telli'ye ise 2017 yılında katıldığı basın açıklamasında okuduğu şiir nedeniyle "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla 10 ay hapis cezası verildiğini aktaran Tugut, "Son derece trajikomik olan bu iki dava bile, yargının bütünüyle siyasal iktidarın vesayetinde olduğunun ifşası niteliğini taşıyor" dedi.

Türkiye'nin en uzun süreli eylemi olan Cumartesi Anneleri'nin toplanma hakkının hukuka aykırı biçimde her hafta engellendiğini vurgulayan Turgut, "Anayasa Mahkemesi'nin kararında da belirtildiği üzere; 1995 yılından bu yana barışçıl bir biçimde devam eden Cumartesi Annelerine yönelik her engelleme ve müdahale, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının özüne yapılmış bir müdahaledir. Zorla kaybetmeyi suç olarak düzenleyerek yargılama ve cezalandırma yükümlülüğünüzü yerine getirmesi gereken devlet, bunun yerine hakikat ve adalet arayışını sürdürenleri hedef haline getiriyor" ifadelerini kullandı.

Türk devletine taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri hatırlatan Turgut, şöyle devam etti: "Siyasal iktidara bir kez daha sesleniyoruz: İnsan hakları savunucularına karşı ulusal ve uluslararası yükümlülüklerinizi yerine getirin. Anayasa Mahkemesinin kararını uymamak suçtur. Galatasaray Meydanı'nı her hafta terörize ederek suç işliyorsunuz. İnsan hakları savunucularından elinizi çekin!"

TELLİ: CEZALANDIRILAN BEN DEĞİLİM
İHD üyesi şair Ahmet Telli, "Bunu şahsi olmaktan çıkararak gözdağı haline getirmek isteyen konjonktürel bir durumla karşı karşıyayız. Buradaki dostluğun arkadaşlığa, arkadaşlığın yoldaşlığa, yoldaşlığın da dayanışma ve direnmeye dönüştüğünün farkında olan egemen güçler cezalandırma güdüsüyle beni böyle bir cezaya çarptırdı. Yani cezalandırılan ben değilim" ifadelerini kullandı.