24 Eylül 2024 Salı

İnşaat işçileri, 1 Mayıs günü Taksim'e çağırdı

Salgının gerekçe gösterilerek 1 Mayıs'ın yasaklanmasına tepki gösteren inşaat işçileri, "İşyerlerinde dip dibe çalışırken, kalabalık bir şekilde otobüslerde yolculuk yaparken bulaşmayan virüs, 1 Mayıs'ta mı bulaşacak" diye sordu. İnşaat işçileri, 1 Mayıs günü Taksim'e çıkma kararlılığı göstermeyen sendikaları eleştirerek, tüm işçilere Taksim Meydanı'nda buluşma çağrısında bulundu.

Sermayedarlar ve onların temsilcisi iktidarın valileri, pandemi gerekçesinin arkasına saklanarak işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ı yasaklamak istiyor. Yasak kararlarına tepki gösteren inşaat işçileri Mezopotamya Ajansı'na konuştu.

Sendikaların 1 Mayıs günü alanlarda olma çağrısına kulak veren inşaat işçileri, "İşyerlerinde dip dibe çalışırken, kalabalık bir şekilde otobüslerde yolculuk yaparken bulaşmayan virüs, 1 Mayıs'ta mı bulaşacak" diyerek, tüm işçileri 1 Mayıs'ta haklarını haykırmaya çağırdı. 
 
AKP'YE DEĞİL İŞÇİYE YASAK
1 Mayıs'ın işçilerin bayramı olduğunu hatırlatan inşaat işçisi Sedat Kaya, AKP'nin yaptığı kongreleri hatırlattı, "Kendileri yaparken yasak değil de bize mi yasak" diye sordu. Yasağı kabul etmediklerini söyleyen Kaya, herkesi 1 Mayıs'ta alanlarda olmaya davet etti.

1 MAYIS'TA TAKSİM'E
1 Mayıs'ın kutlanması gereken yerin Taksim Meydanı olduğunu anımsatan bir diğer inşaat işçisi Ömer Çelik, "Taksim Meydanı'na yıllardır izin verilmiyor. Çünkü sistem bizim bir araya gelmemizden korkuyor. Bir güç haline gelmemizi istemiyor. Sürekli bizi parçalamaya çalışıyor. Onlar izin vermese de biz sokaklara çıkacağız. İnşaat işçileri 1 Mayıs'ta alanlara çıkarak gasp edilen haklarını haykırmalıdır" çağrısında bulundu.

TAKSİM'DE ISRAR
1 Mayıs'ın işçilerin verdiği mücadele ve direniş sonucunda resmi bayram olarak kabul edildiğinin altını çizen inşaat işçisi Sedat Aydın, 30 yıldır şantiyelerde çalıştığını ve her yıl 1 Mayıs eylemlerine katıldığını söyledi. 1 Mayıs'ın işçilerin söz söylediği gün olması nedeniyle önemli olduğunu vurgulayan Aydın, Taksim Meydanı'nda ısrarcı olmayan sendikacıları eleştirdi, "Taksim alanı işçiye her zaman yasaklıydı. Ama sendikalar kararlı durarak Taksim Meydanı'nı zorluyorlardı. Meydana çıkamasalar bile meydana çağrı yapıyorlardı. 2015 yılından beri sanki geri adım atmışlar. Bundan da işverenlerin cesaret aldığını görüyorum. Bu nedenle sendikalar bu cüreti, cesareti işçi sınıfına göstermesi gerekiyor. Herhangi bir yasağı tanımaması gerekiyor" diye konuştu

1 MAYIS'TA MI HATIRLANDI
"İşyerlerinde dip dibe çalışırken, kalabalık bir şekilde otobüslerde yolculuk yaparken bulaşmayan virüs, 1 Mayıs'ta mı bulaşacak" diye soran Aydın, "1 Mayıs sadece işçinin hak aramasının önüne geçilmesi için yasaklanıyor. Buna salgın bahane olarak kullanılıyor. Sendikaların, '1 Mayıs'ta yasaklı meydanlara' çağrı yapma cesaretini göstermesi gerekiyordu. Yasak olması çok doğal, sermaye işçileri düşman olarak görüyor. İşçiler üzerindeki yasaklar daha da artacaktır. Bu yasaklamalar işçi sınıfının vereceği mücadele ile engellenecektir. İşçilerin yasakları delerek alanlara çıkması gerekiyor" dedi.

İnşaat işçilerinin "Artan iş cinayetlerine karşı yasanın çıkarılması", "Kod-29'un kaldırılması" ve "sendikal örgütlenmenin önünün açılması" talepleri ile 1 Mayıs'ta alanda olacaklarının altını çizen Aydın, "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanında olmalıyız" diyerek, herkesi alanlara çıkmaya davet etti.