19 Eylül 2024 Perşembe

İngiliz sendikacı Dubbins: Bu yılki işçi festivalinin teması Öcalan'a özgürlük

İngiliz sendikacı Simon Dubbins, Temmuz ayında düzenlenecek olan "Durham Madencileri Galası"nın ana temasının "Öcalan'a özgürlük" olduğunu belirtti, "Abdullah Öcalan'ın önemi ve özgürlüğü hakkındaki mesaj bu festivalde geniş kitlelere yayılacak ve daha fazla bilinirlik ve anlaşılırlık sağlayacak" dedi.
Unite The Union Sendikası'ndan Simon Dubbins, Uluslararası Daimi Halklar Meclisi'nin Türkiye'yi yargıladığı duruşmanın kararını açıkladığı konferansın ardından ETHA'nın sorularını yanıtladı.
 
Dubbins, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde İngiltere'ye yaptığı ziyaret için, "Erdoğan'ın davet edilmesinden dolayı tam anlamıyla iğrendik" dedi.
 
Dubbins, ziyarete ilişkin şöyle konuştu:
 
"Tayyip Erdoğan, Türk ordusu ve devletin Efrîn'de neler yaptığı çok açık. Bir NATO üyesi ülke olarak işgal ettiler, istila ettiler, etnik temizlik yaptılar, yüz binlerce insanı öldürdüler. İngiltere'ye davet edilmiş olması iğrenç. Ayrıca Theresa May'in 'Kürt teröristler' sözünü kullanması ve belki de en büyük teröristlerden birinin yanında durmasını kesinlikle korkunç buluyoruz."
 
PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride dikkat çeken Dubbins, Öcalan ile Nelson Mandela arasında benzerlikler bulunduğunu söyledi, "Her ikisi de barış, adalet ve toplumsal adalet için mücadele ettiler" dedi.
 
İngiltere'deki sendikaların Temmuz ayında yapacağı festivalin ana temasının "Abdullah Öcalan'a özgürlük" olacağını söyleyen Dubbins, festivale ilişkin şunları söyledi:
 
"Her yıl 'Durham Madencileri Galası' isminde bir festival düzenleniyor. Bu festival İngiltere'deki sendikal işçi hareketinin en büyük festivali haline geldi ve her yıl da büyüyor. Geçtiğimiz yıl 150 bin-200 bin arasında insan katıldı ve yine bu yıl en az bu kadar insan olacaktır. Durham Madenciler Birliği Komitesi bu yıl ki festivalin ana temasının 'Abdullah Öcalan için Özgürlük' olmasına karar verdi. Sendikaların kampanyasının anlamı Öcalan'ın özgürlüğünü desteklemek ve bu fırsatı yaratmak. Çünkü Abdullah Öcalan'ın önemi ve özgürlüğü hakkındaki mesaj bu festivalde geniş kitlelere yayılacak ve daha fazla bilinirlik ve anlaşılırlık sağlayacak. Festival 14 Temmuz'da düzenlenecek. Kampanyayı desteklemek, bize katılmak ve eğlenmek isteyen herkesi bekliyoruz."
 
Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi, 15-16 Mart günlerinde Paris'te yaptığı yargılamanın kararını 24 Mayıs'ta Avrupa Parlamentosu'nda açıklamıştı. Mahkemenin kararına göre, Türk devleti adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 2. Ordu Komutanı Adem Hududi, Kürt halkına karşı "savaş suçu" ve "devlet suçu" işlemekten mahkum edildi. Türk devleti, "halka yönelik operasyon", "hedefli cinayet", "kaçırma", "özerkliği ret etme", "kimliği ret etme", "ekonomik, siyasi ve kültürel yaşama katılımı engelleme", "zorla yer değiştirme", "tarihi yok etmek" gibi fiillerde bulunmakla suçlandı.