24 Eylül 2024 Salı

İnfazı tamamlanan ağır hasta tutsak Akay tahliye edilmiyor

Hapishane koşullarında tek başına yaşamını sürdürmesi sakıncalı olduğu halde 5 yıldır tek başına tutulan ağır hasta tutsak Soydan Akay'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

İnfaz süresini tamamlayan tutsakların şartlı tahliye hakkından yararlanabilmesi 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yürürlükte olan yasal düzenleme doğrultusunda, İdare Gözlem Kurulunun "iyi hal raporu"na bağlandı. İdare Gözlem Kurulu, devrimci tutsakların tahliyelerini engellemek için çeşitli iddialarla "iyi hal raporu" vermeyerek, özellikle hasta tutsakları ölüme mahkum ediyor.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 595. F Oturmasında, Marmara Kapalı Hapishanesindeki hasta tutsak Soydan Akay'ın sağlık durumuna dikkat çekti. Eklem Romatizması, Hepatit B, Kalp ve Prostat kanseri hastası olan Akay, hapishanede yeterli tedavi ve bakım imkanı sağlanamadığından sağlığı hızla bozuldu. Hapishane koşullarında tek başına yaşamını sürdürmesi sakıncalı olduğu halde Akay, 5 yıldır tek başına tutuluyor.

Hasta tutsakların fotoğrafları ile "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Soydan Akay serbest bırakılsın" açıldığı eylemde, "Soydan Akay, kronik hastalıkları yanında, 2018 yılında teşhisi konulan Prostat Kanserinin tedavisinde de ciddi sorunlar yaşamış, hastaneye sevk ve tedavi süreçlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle tedavisi tamamlanamadığı gibi, yeterli beslenme ve hijyen koşullarından da mahrum bırakılmıştır. Hızla bozulan sağlık durumundan dolayı serbest bırakılması gereken Soydan Akay, hakkında  düzenlenen 'iyi hal raporu' doğrultusunda şartlı tahliye hakkından da mahrum bırakılmış, tahliyesi 6 ay boyunca geciktirilmiştir. Akay'ın hapiste tutulması  sağlık ve yaşamına tehdit oluşturmaya devam etmektedir" denildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "30 yıllık infazını tamamlayan ve şartlı tahliye hakkı doğrultusunda 11 Ağustos 2023 tarihinde serbest bırakılması gereken hasta mahpus Soydan Akay'ın avukatı Esra Bilen, komisyonumuza yaptığı açıklamada; "Cezasını tamamlayan Akay'ın tahliyesi  İdare ve Gözlem Kurulunun iyi halli olmadığı yönünde düzenlediği rapor doğrultusunda  6 ay ertelendi. Bu olumsuz rapora  'Örgüt üyeliğinden hüküm giyen hükümlüler ile mektuplaşıyor' olması ve cezaevi idaresi denetiminden geçirilerek kendisine verilen kitaplar bahane edildi. Hatta henüz kesinleşen bir mahkumiyet kararı olmamasına rağmen, hakkında örgüt üyeliğinden kovuşturma yürütülen vasisi dahi  bu olumsuz rapora dayanak yapıldı. İdare ve Gözlem Kurulunun bu raporuna karşı Silivri İnfaz Hakimliğine itiraz edildi. Ancak itirazı inceleyen  İnfaz Hakimliği bir çeşit onay merci gibi davranarak ret kararı verdi. Silivri İnfaz Hakimliğinin kararına karşı son olarak Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine itiraz edilerek Akay'ın hakkı olan tahliyesi talep edilecek demiştir."