28 Eylül 2024 Cumartesi

'İmralı'nın kapıları açılsın'

İmralı'da yangın çıktığı yönündeki açıklamaların ardından İstanbul ve Diyarbakır başta olmak üzere yapılan açıklamalarda Öcalan'la görüşmenin önündeki engellerin derhal kaldırılması istendi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın tutuklu olduğu İmralı Adası'nda yangın çıktığı yönündeki açıklamalarının ardından bir çok ilde basın açıklamaları yapıldı. Açıklamalarda, Öcalan'ın ailesi ve avukatlarının görüşmesinin sağlanması istendi.

DİYARBAKIR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), MEBYA-DER, MED TUHAD-FED, HDP İl Örgütünde açıklama yaptı. 

Açıklamaya, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Diyarbakır milletvekilleri Musa Farisoğulları, Semra Güzel, Remziye Tosun ve Dersim Dağ katıldı. 

Açıklama yapan Dağ, İmralı'daki yangına ilişkin yetkililerin yaptığı açıklamanın kamuoyunu tatmin etmediğini belirterek, Öcalan ve diğer tutsakların avukatları ve ailelerinin görüşme taleplerine de hala yanıt verilmediğini kaydetti.

AKP-MHP iktidarının, Türkiye'yi yeni felaketlere sürüklediğini söyleyen Dağ, İdlib'de yaşanan gelişmeleri hatırlattı.

Yaşanan olağanüstü durumlar nedeniyle Öcalan'ın koşullarının değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Dağ, bunun için şimdiye kadar yüzlerce insanın yaşamını feda ettiğini kaydetti. Dağ, "Devlet ve AKP hem yasalara hem de kendi söyledikleri sözlere sahip çıkmamakta ve İmralı tecridi ile kaosu yeniden tırmandırmayı hedeflemektedir. Uzun süreden beri devam eden mutlak tecridin bu şekilde sürdürülmesi artık mümkün değildir. 21 yıldır İmralı Adasında tutuklu bulunan Sayın Öcalan üzerinde sürdürülen mutlak tecridin geldiği aşama korkunç bir noktaya gelmiştir. Hiçbir yasanın hiçbir kuralın tanınmadığı, siyasetsizliğin, akıldışılığın ve kuralsızlaştırılmış bir rejimin keyfi uygulamaları bu korkunçluğun en somut ifadesidir."

"Bizler Suriye savaşının, Kürt meselesinin ve Türkiye'nin içine sürüklendiği felaketlerin birbiriyle doğrudan bağlantılı olduğunu düşünüyoruz" diyen Dağ, "mutlak tecrit ortadan kaldırılmadan bu sorunlar derinleşir" dedi. 

Dağ, şunları söyledi: "Bizler bugüne kadar sürdürülen mutlak tecrit ve şiddet politikalarıyla hiçbir sorunun çözülmediğini herkesin görmesini istiyoruz. Bu nedenle öncelikle İmralı Adasında meydana gelen yangından sonra yapılan açıklamaların yeterli olmadığını yeniden ifade ediyor ve bir an önce Sayın Öcalan ve diğer avukatların görüşme taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz."

Dağ, Öcalan'la görüşmenin önündeki engellerin kaldırılması için yetkililere çağrı yaptı. 

İSTANBUL
Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), dernek binasında açıklama yaptı.

Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe örgütü yöneticileri de katıldı. TUHAY-DER Eşbaşkanı Hüsnü Taş, kamuoyunun ve ailelerin kaygılı olduğunu, ancak yetkililerin sorumsuz açıklamalarda bulunduğunu kaydetti. Taş, "Biz tutuklu ve hükümlü aileleri olarak, İmralı adasında meydana gelen yangınla ilgili başta Sayın Öcalan ve her üç arkadaşın hayatından büyük endişe duyuyoruz" dedi.

'İMRALI KAPILARI AÇILSIN'
Öcalan'ın durumuna ilişkin kamuoyu ve ailelerin bilgilendirilmesi gerektiğini kaydeden Taş, avukatların ve ailelerin İmralı'ya gidişlerine izin verilmesini istedi.

Taş, Tutuklu ve hükümlü ailelerin, halkın kaygısını giderilmesi için İmralı Cezaevi kapıları aile ve avukatlarına açılsın. İmralı Cezaevi'nde yaşanan yangınla ilgili gereken bakanlıkların ve Sayın Öcalan'ın başka cezaevine nakledilmesi konusunda hükümetin sorumluluk alması gerekmektedir" dedi.
Van, Mardin, Urfa'da da açıklamalar yapıldı.