İliç'te yaşanan işçi ve doğa katliamının üzerinden 2 ay geçti
İliç'te meydana gelen doğa ve iş cinayetinde milyonlarca ton kimyasalın altında kalan 8 işçiye hala ulaşılamadı. 13 Şubat'ta meydana gelen katliamın üzerinden geçen iki ayda yetkililer maden şirketini aklama yarışına girdi. Maden işçilerinin ocakta İSİG önlemleri almadığını kaydettiği konuşmaları ve göstermelik tutuklananların ifadelerinde katliam yaşanana kadar herhangi bir tedbirin alınmadığını ortaya çıkardı. Ancak bilirkişi raporu Anagold'u kusurlu bulurken yerli iştirak Çalık Holding'i akladı. Türkiye'nin Çernobil'i haline getirilen ve canlı ölümlerin yaşandığı Fırat Havzası, Çöpler Altın Madeni büyük zarar verecek kimyasal tehlikesi altında.
Erzincan'ın İliç ilçesinde yerli iştiraki Çalık Holding olan Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeninde meydana gelen doğa ve iş cinayetinin üzerinden iki ay geçti. Milyonlarca ton kimyasal içeren toprağında altında kalan 9 işçiden, 35 yaşındaki Uğur Yıldız'ın cansız bedenine 6 Nisan'da yani 53. gününde ulaşıldı. 8 işçi ise hala göçük altında.
İŞ CİNAYETİ
Çöpler Altın Madenine karşı yıllardır mücadele yürüten bölge halkının, uzmanların ve bilim insanlarının uyarıları dikkate alınmadı. Erzincan'daki aktif fay hattının üzerinde bulunan altın madeni ayrıca Fırat Nehri'ne 300 metre mesafede. Aynı madende 27 Mart 2022 yılında da toprak kayması meydana gelmiş ancak AKP bunu gizlemişti. Haziran 2022'de ise yapılan şikayetlerin ardından maden ocağı kapatılmış, ancak 23 Eylül'de yeniden açılmıştı. Tarımsal üretimin durma noktasına geldiği bölgede halk maden ocaklarında kölelik koşullarında çalışmaya zorlandı. Maden ocaklarında işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri hiçe sayıldı. Birden çok taşeronun olduğu ocakta, 2 bin 400'ün üzerinde 8'er saatlik 3 vardiya şeklinde çalışan işçilerin emeği sömürülerek 24 saat çalışma hiç durmadan devam etti. Ayrıca Anagold'un 7,2 milyon dolar vergi borcu da silinmişti.
DOĞA KATLİAMI
Toprak kaymasıyla birlikte milyonlarca ton siyanür ve zehir toprağa, havaya, suya karıştı. Büyük bir ekokırımın yaşandığı Fırat Havzasında yıllarca temizlenmeyecek bir kirlilik yaşandı. "Türkiye'nin Çernobili" olan alanda, kimyasal atıkların biriktirildiği havuzlar aktif fay hattı üzerinde. En küçük bir sarsıntıda bölge, yıkım olması bile daha büyük zarar verecek kimyasal tehlikesi altında. Öte yandan katliamın hemen ardından İliç'te canlı ölümleri yaşanmaya başladı.
GÖSTERMELİK TUTUKLAMALAR
Katliama ilişkin kamuoyunda oluşan tepkinin ardından göstermelik gözaltı ve tutuklamalar gerçekleşti. "Taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olmak" suçlamasıyla tutuklanan Murat Bayraktar, Şenol Demir, Soysal Doğan, Abdulkadir Cansız, Hüseyin Üstündağ, Kanada uyruklu Jain Ronald Gulle'nin ifadelerinde, katliamın göz göre göre geldiği, gerekli tedbirlerin alınmadığı ortaya çıktı.
BİLİRKİŞİ RAPORU ÇALIK HOLDİNG'İ AKLADI
Yaşanan katliama ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu Anagold Madencilik; şirket yöneticileri Kanadalı Jain Roland Guille, Kenan Özdemir, Abdülkadir Cansız, Özgür Kaya, İzzet Tekin ve Mehmet Türk ile sahadan sorumlu 5 mühendisi "asli kusurlu" buldu. Ancak yerli iştirak Çalık Holding, SSR Mining üst yöneticileri ve Anagold Madencilik Ülke Müdürü Cengiz Yalçın Demirci kusurlu bulunmadı.