23 Kasım 2024 Cumartesi

İhraç edilen hakim FETÖ'cü olmadığını ispatlamaya çalışacak

Muhalif kimliğiyle tanınan Hakim Tuncay Elarslan, ihraç edilmesinden iki yıl sonra hakim karşısına çıkacak. Elarslan'la geçen sürede neler yaşandığını ve gelecek için ne düşündüğünü konuştuk. Gezi direnişine katılan hakim Tuncay Elarslan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle görevinden ihraç edilmişti. 6 Temmuz'da FETÖ davasında hakim karşısına çıkacak Elarslan sorularımızı yanıtladı.

Yargıçlar Sendikası üyesi Tuncay Elarslan, 21 yıl görev yaptıktan sonra ihraç edilmenin şokunu yaşadı. Gezi direnişi ile laik ve bilimsel eğitim boykotuna katıldığı için soruşturmaya uğrayan Elarslan, Fetullahçı olarak yaftalanmaktan utanç duyduğunu belirtiyor.

İhraç sürecinde başınızdan neler geçti?

15 Temmuz'da Urfa'da yargıç olarak görev yapıyordum. 16 Temmuz'da FETÖ/PYD silahlı terör örgütüne üye olduğum iddasıyla hakkımda yakalama kararı çıkarıldığını lojmandaki daireme gelen savcı ve polislerden öğrendim. Oturduğum dairede arama yapıldıktan sonra 3 gün gözaltında kaldıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest kaldım. Buarada da görevden uzaklaştırıldığımı öğrendim.

24 ağustos 2016'da HSYK tarafından yargıçlıktan ihraç edildim. Tüm mal varlığıma el konuldu, mal varlığı üzerinde tasarruf yetkim kaldırıldı. Bu süreçte tek mal varlığım sayılabilecek otomobilimi satıp borçlarımı karşılama imkanım bile olmadı bu durum yaklaşık bir yıl sürdü.

İhraç edildikten sonra yakınlarınızdan ne gibi tepkiler aldınız?

Ben sol dünya görüşüne sahip aydın bir insanım. Üzerime yüklenen FETÖ üyeliği gibi asılsız bir suçlamayı özellikle yakın çevrem şaşkınlık ile karşıladı ve kesinlikle bu yalana inanmadılar. Bu nedenle yakın çevrem açısından yani ailem ve dostlarım bakımından bir sorun yaşamadım. Onların desteğini her zaman yakından hissettim ancak insan böyle saçma bir suçlama ile karşı karşıya kaldığında bu asılsız suçlamalardan beni tanımayan bazı kişilerin korku iklimininde olduğunu tanık oldum.

İhraç edilmenin ve FETÖ üyesi olmakla itham edilmenin sizde nasıl bir etkisi oldu?

Avukatlık yapmak istedim ama Adalet Bakanlığı dava açarak avukatlık faaliyetimi durdurdu. İhraç edildikten sonra maaşım ve mal varlığıma el konulduğu için bankadan para çekmem bile mümkün değildi. Borcum vardı. Ailemin desteği olmasa maddi ve manevi olarak çok daha büyük sıkıntılar yaşardım ancak gerek ailem gerek dostlarımın desteğiyle bu süreci atlatmaya çalışıyorum.

Türkiye'de hukuğun geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ne yazık ki şu anda ülkemizde hukuk ve adalet yoktur. Yargı tamamen saraya bağlanmıştır. Yani bağımsız bir hukuk sistemi yoktur. Hukuk OHAL ile baskıya alındığı için yargı organları da adalet beklemekte güçleşmiştir.

24 Haziran seçimlerinde ne bekliyorsunuz?

Türkiye şu anda belkide tarihinin en zor dönemini yaşamakta. İktidarın uygulamaları nedeniyle yaşadığımız koşullar gün be gün ağırlaşıyor ama bunun bir kader olmadığını düşünüyorum. Birlikte mücadele ederek bu olumsuz koşulları ortadan kaldıracağımıza ve Türkiye'yi aydınlık günlere kavuşturacağımıza inanıyorum. Bu anlamda 24 haziran seçimlerinin umudumuzu artıracağımıza ve ülkemizi uçuruma götüren baskıcı iktidardan kurtulmak için önemli bir fırsat doğacağına inanıyorum.

Göreve iade edilirseniz dönmeyi düşünüyor musunuz?

Halen hakkımda FETÖ'ye üye olduğum iddasıyla açılan kamu davası devam etmekte. 6 Temmuz 2018 tarihinde ilk duruşması yapılacak. Bu davadan beraat etsem bile yargıçlık görevime iade edileceğimi sanmıyorum ancak bu konuda yasal başvurumu yapacağım. Şahsıma yönelik haksızlıkları ortadan kaldırmak için hukuki mücadelemin sonuna kadar sürdüreceğim.