24 Eylül 2024 Salı

İHD'yi ziyaret eden anneler: Sesimizi duyurana kadar buradayız

İHD Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenleyen anneler, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki avukat yasağının kaldırıldığının açıklanmasına rağmen hala bekletilmelerine tepki göstererek, "Sesimizi duyurana kadar buradayız. Engel yoksa neden hala bekliyoruz?" diye sordu.
Çocukları açlık grevinde olan ve çeşitli illerden Ankara'ya gelen anneler, Meclis'te başlattıkları eylemi Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'ne taşıdı. Eylemlerinin 7'nci gününde olan anneler İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan da katıldı.
 
Annelerin 7 gündür burada olduklarını hatırlatan Öztürk Türkdoğan, Adalet Bakanlığı'nın İmralı adasındaki görüş kısıtlılığının kalktığını belirterek, "İHD olarak, yasak kalktı o zaman aile ve avukatların görüşüne izin verilmesini istemiştik. Annelerin direngenliğini çok biliyoruz. 80'li yıllarda anneler, hapishane önlerinde çok direnip oturdular. Şimdi de anneler protesto haklarını sürdürüyorlar. Van, Gebze ve Diyarbakır'da annelerin eylemlerine şiddet gösteriyorlar. İçişleri Bakanlığı'nı uyarıyoruz: Annelerin gösteri haklarına müdahale edemezsiniz. Adalet Bakanlığı'na çağrı yapıyoruz: Bütün cezaevlerine haklarını vereceksiniz İmralı adasına da gerekeni yapın. Leyla Güven'in eylemi 194'üncü gününde, cezaevlerinde 160 günü geçti, ölüm orucunda olanlar eylemlerini sürdürüyor. Hükümet,  dünya kamuoyunu, annelerin seslerine kulak versinler" dedi.
 
Ardından konuşan tutsak annesi Nezahat Teke, sokakta, dışarıda direnen yeri geldiğinde darp edilen ve şiddet gören anneler için burada olduklarını söyledi. Teke, "Engel yoksa saniyeler bu kadar önemliyken neden bir görüşme sağlanmıyor? Sesimizi duyurmak için HDP'ye geçtik. Sesimizi duyana kadar bekleyişimiz devam edecek. Bu kızgın güneşin altında anneler bekliyor. Annelerin yüreği yanmadan bir şeyler yapılsın. İmralı görüşmeler gerçekleşsin. Engel yoksa neden hala bekliyoruz? Bir haber bekliyoruz. Çocuklarımız bu haldeyken evde beklememizi kimse istemesin. Geç olmadan ölümler olmadan, kimin elinden ne geliyorsa sesimizi duysun. Gencecik evlatlarımız cezaevlerinde soluyor. Talebimiz yerine gelene kadar buradayız. Meclis'te çıkacak bir kelime her şeyi düzeltebilir. Görüşe gittiğimizde neyle karşılaşacağımız bilmiyoruz" diye konuştu.
 
Ardından kısa bir konuşma yapan tutsak annesi Ayşe Alıcı da "Anneyiz, ciğerimiz yanıyor. Adalet Bakanlığı açıklamasına uysun. Avrupa'daki kurumlar bir an önce ellerinden geleni yapsın" dedi. Alıcı konuşmasının ardından fenalık geçirdi. Alıcı'ya ilk müdahaleyi anneler yaptı.