19 Eylül 2024 Perşembe

İHD'den milletvekillerine çağrı: Taahhütnamemizi imzalayın

İHD İzmir Şubesi, seçimler öncesi, hasta tutukluların serbest bırakılması ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması talebi ile hazırladıkları taahhütnameleri imzalamaları için siyasi partilerin milletvekili adaylarına çağrıda bulundu.
İHD İzmir Şubesi, seçimler öncesi siyasi partilere hasta tutukluların serbest bırakılması ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması talebiyle hazırladıkları taahhütnameleri imzalama çağrısı yaptı.
 
Dernek binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan İHD İzmir Şube Yönetici Ahmet Çiçek, "Türkiye hapishanelerindeki tecride dayalı koşullar, tutuklu ve hükümlülerin ruh ve beden bütünlüklerini tehdit etmektedir. Ayrıca mahpusu insan saymayan zihniyet, gerek yasal düzenlemelerde gerekse uygulamadaki keyfiyet, etik olmayan yaklaşımlar ve bürokratik engellerle özellikle hasta tutuklu ve hükümlüler için insani olmayan bir tablonun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İHD son verilerine göre, cezaevlerinde toplam 402'si ağır olmak üzere bin 154 hasta mahpus bulunmaktadır" dedi.
 
'253 TOPLU MEZARDA 3 BİN 248 KAYIP'
 
Çiçek, ikinci taahhütnamelerinin kayıplara ilişkin olduğunu belirterek, "İHD verilerine göre 940 civarında kişinin 12 Eylül 1980 darbe sürecinden bu yana gözaltında kaybedildiği, bunlardan yaklaşık yarısının cenazesine ulaşıldığı, diğer yarısının ise hala akıbetinin belli olmadığı bilinmektedir. Derneğimizin verilerine göre tespit edilebilen 253 toplu mezarda 3 bin 248 kişinin gömülü olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayının daha da büyüyeceğinden de endişe edilmektedir. Siyasal iktidar gözaltında kayıpların akıbetinin bulunabilmesi amacı ile bugüne kadar sembolik bir iki girişim dışında esaslı hiçbir adım atmamıştır. Türkiye'de gözaltında kayıpların akıbetinin araştırılması amacı ile çeşitli cumhuriyet savcılıkları tarafından yapılan çalışmalar sonucu bazı vakalar aydınlatılmış ve sorumlular hakkında sembolik davalar açılmıştır. Bu davaların tamamı dava nakli yolu ile olayın yaşandığı yer dışında başka illere nakledilmiş ve böylece sanıklar devlet tarafından koruma altına alınmıştır" diye aktardı.