24 Eylül 2024 Salı

İHD'den LGBTİ+'lara yönelik işkence raporu

LGBTİ+'lara yönelik hak ihalleri raporunu paylaşma İHD İzmir Şubesi, yetkililere nefret söylemleri ve LGBTİ+'lara yönelik işkenceden vazgeçme uyardi ve Onur Ayını kutladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, LGBTİ+'lara yönelik hak ihalleri ve nefret suçlarına ilişkin raporlarını dernek binasında kamuoyuyla paylaştı.

Her sene düzenlenen ve gelenekselleşen LGBTi+ 11. Onur Yürüyüşünün sosyal medya, basın, siyasiler tarafından hedef gösterildiğini ve Valilik kararlarıyla yasaklandığı hatırlatılan raporda, bunlar nedeniyle LGBTİ+'ların Onur Ayında nefret saldırılarına uğradığı ve işkenceye maruz kaldığı vurgulandı.

İzmir'de yapılmak istenen etkinliklere yönelik tespitler raporda şöyle aktarıldı:

🔹"Anayasal ve demokratik bir hak olan basın açıklaması ve yürüyüş yapılmasına izin verilmemiştir.

🔹Basın açıklamasına katılmak için gelen kişilerin açıklamanın yapılacağı yere gitmelerine izin verilmemiştir.

🔹İzmir Valiliğinin eylem etkinlik yasaklama kararı, basın açıklamasına katılmak için gelen kişilere bildirilmemiştir.

🔹Anons aracından 'dağılın' ikazı yapılmadan ve kişilerin alandan dağılması için alan yaratılmadan kişiler, basın açıklaması saati henüz gelmeden direkt gözaltına alınmıştır. 

🔹 Gözaltı işlemleri kitle tarafından hiçbir toplanma olmaksızın yapılmıştır. Çevrede toplanan kişiler, polislerin eyleme katılacakları düşüncesiyle gözaltına alınmışlardır.

🔹Gözaltı işlemleri yapılırken fiziksel ve sözlü şiddet; darp, yere yatırma, ters kelepçe, yere yatırılan kişilerin kafalarına ya da sırtlarına basma, tekme, kalkanla vurma, boğaz ve kol sıkma, cop ile vurma, hakaret etme, aşağılama şeklinde işkence ve diğer kötü muamele uygulanmıştır.

🔹Eylem ve etkinliğe katılmak için gelen kişilerin yaşam hakkı tehlike altına girmiştir.

🔹 İşkence ve diğer kötü muamele sonucu rahatsızlanan kişiler için kolluk tarafından ambulans çağırılmamıştır.

🔹 Gözaltına alınanlara, LGBTİ+ olmalarından kaynaklı 'hastalıklı gibi' hakaretlerde bulunularak nefret suçu işlenmiştir. Tüm gözaltı sürecinde LGBTİ+lar hakaretlere ve tehditlere maruz bırakılmışlardır. 

🔹 Gözaltı araçlarında işkence uygulamaları devam etmiştir. Araçlardan çığlık sesleri yükselmiştir, avukatlara veya gözlemcilere ne olduğuna dair herhangi bir bilgi verilmemiştir.

🔹 Gözaltı aracı içinde gözaltına alınanların havasız bırakılması işkence yöntemi olarak kullanılmıştır. 

🔹 Gözaltı aracı içinde rahatsızlanan kişilerin yaşam hakkı göz ardı edilmiş, sağlığa erişim hakları engellenmiş, uzun süre araç içinde bekletilmişlerdir. 

🔹 Gözaltından salıverilme sonrasında LGBTİ+lar sivil kişilerce saldırı tehlikesiyle karşı karşıya kalmış fakat kolluk kuvvetleri saldırıyı engellemeye ilişkin herhangi bir işlemde bulunmamıştır. 

🔹 Avukatların müvekkilleriyle görüşmesi engellenmiştir, avukatlar gözaltına alınmış ve işkenceye maruz kalmışlardır. 

🔹 Yürüyüşe katılmak için gelmemiş olan ancak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde bulunan herkes uzaklaştırılmış, geçişlere izin verilmemiş, seyahat hakları kısıtlanmıştır. 

🔹Gazetecilerin ve gözlemcilerin hak ihlallerinin tespiti engellenmiştir. 

🔹Alanda bulunan gözlemciler ve gazetecilerin faaliyetleri engellenmiş, gözaltına alınmaya çalışılmışlardır.

🔹 Gözlemcilerin gözlem yapabilmeleri için gerekli ortam sağlanmadığı gibi zorla (iterek, tartaklayarak, hakaret ederek) alandan uzaklaştırılmışlardır.

🔹Polis müdahalelerinde anons yapılmamıştır.

🔹Valilik yasağı, Kolluk kuvvetleri tarafından verilen emirler ve uygulamaları sonucunda basın açıklamasına katılmak için gelen veya açıklamaya katılım sağlamayacak herkesin İfade ve düşünce özgürlüğü hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, sağlığa erişim hakkı ihlal edilmiştir."

Yetkilileri LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemleri ve suçlarından vazgeçmeye çağıran İHD İzmir Şubesi, Onur Ayını kutladı.