19 Eylül 2024 Perşembe

İHD'den çocuk işçiliğine karşı çözüm önerileri

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Gününde çözüm önerilerini sıralayan İHD İstanbul Şubesi, çocukların yüksek yararının gözetilmesini istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 12 Haziran Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Gününe ilişkin açıklama yaptı. Türkiye'de yaşanan yoksullaşma krizine dikkat çekilen açıklamada, günümüzde toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle eğitim hakkına erişiminde sorunlar devam ederken, yeterli korunma ve imkân sağlanmaması nedeniyle çocukların yüksek yararının gözetilmediğinin altı çizildi.

"İçinde bulunduğumuz durumda çocukların dünyaya gelirken yoksulluk, içinde bulunduğu coğrafyanın sosyal, dini, kültürel, siyasi koşulları ile temel haklarına erişimi zorlaşmaktadır. Çocuklar bireydir; haklarıyla çocuktur. Zırhlı araç çarpmasıyla, savaşlarda, göçlerde yaşamını yitirmektedir" denilen açıklamada,çocuklara yönelik hak ihlallerinin giderilmesi için çağrı yapıldı ve çocuk işçiliğine yönelik soruna/sorunlara şu çözüm önerileri sunuldu: 
🔹"Derin yoksulluğun artmasıyla birlikte beslenme yetersizliği, gıdaya erişimi açısından tüm okullarda ücretsiz bir öğün yemek uygulanmalıdır.
🔹Merkezi yönetim, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimler çocuk işçiliğini önlemeye yönelik koordineli çalışılmalıdır.
🔹Çocuk işçi ölümleri ve kazaları araştırılmalıdır.
🔹Staj uygulamasına yönelik yasal düzenlemeler yapılmalı ve çocukların sağlığı güvence altına alınmalıdır.
🔹MEB ve yerel yönetimler ortaklığı ile politikalar doğrultusunda çocuğun eğitim hakkına erişimi sağlanmalıdır.
🔹Çocukların yüksek yararı gözetilerek, okula devamlılığı gözetilmelidir.
🔹Tek ebeveynli çocukların sosyoekonomik, savaş ve göç nedeniyle ucuz işgücü olarak çalıştırılması önlenmelidir.
🔹MESEM uygulamasına son verilmeli ve bu uygulama süresinde hayatını kaybeden çocukların sorumluları yargılanmalıdır.
🔹Ebeveynleri cezaevinde olan çocukların ebeveyn-çocuk ilişkisinde çocukların iyilik hali gözetilmeli ve alternatifler üretilmelidir.
🔹Çocukların temel haklarına erişimi ücretsiz olmalıdır.
🔹Çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda sivil toplum örgütleri, okullar ve belediyeler ile iş birliği yapılmalıdır."

İHD İstanbul Şubesi, çözüm önerilerinin yetkili ve ilgili kurumlar tarafından dikkate alınmasını ve pratikte uygulanmasını; tüm çocukların eşit, özgür, adil, barış içinde yaşadıkları  bir yaşam içinde yaşamasını diledi.