21 Eylül 2024 Cumartesi

İHD: Yiğit Üste gözaltı bahanesi ile kaçırılıp işkence gördü

Gözaltına alındıktan sonra kaçırılan ve işkence gören ardından da tutuklanan Yiğit Üste'nin yaşadıkları ile ilgili basın toplantısı düzenleyen İHD İzmir Şubesi, Türkiye'nin işkenceyi devam ettirdiğini söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 5 Ekim günü Torbalı ilçesinde gözaltına alındıktan sonra 6 saat işkenceye maruz kalan Yiğit Üste ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına babası Harbi Üste de katıldı.
 
İşkencenin 'İnsanlık suçu' olduğunu belirten İHD Şube Başkanı Av. Zafer İncin, işkencenin yasaklanmasının evrensel ve mutlak bir talep olduğunu ve işkencenin meşru olabileceği hal ve zamanlar olamayacağını vurguladı. İşkence ve kötü muamelenin uluslararası belgeler, bildirgeler ve anlaşmalarda ve iç hukukta mutlak olarak yasaklanmasına rağmen Türkiye’de de işkence ve kötü muamele yasağının halen ihlal edildiğini dile getiren İncin, gözaltına alınan Yiğit Üste’nin yaşadıklarını anlattı.
 
Av. İncin, Yiğit Üste’nin yaşadığı duruma dair şöyle dedi: "Yiğit Üste, hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle Torbalı ilçesi Ayrancılar semtinde polis ekipleri tarafından gözaltına alınarak Torbalı İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmüştür. Gözaltına alındığı saatlerde ailesine herhangi bir bilgi verilmemiştir. Ailesi gözaltına alındığını arkadaşının araması üzerine öğrenmiştir. Durumu öğrenen ailenin avukatı, Torbalı İlçe Emiyet Müdürlüğü, Menemen İlçe Emniyet Müdürlüğü, İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve son olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nü saat 15.00-16.00’ya kadar defalarca aramış olmasına rağmen ilgili kolluk birimlerinden aldığı cevap; ‘Böyle birinin gözaltına alınmadığıdır’. Saat 16.00 sıralarında avukatın İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne gitmesi üzerine oradaki yetkililer bu kişinin gözaltına alındığını, şuan parmak izi ve doktor muayene işlemi gerçekleştirildiğini, bu işlemlerin bitmesi üzerine kendisiyle görüş yapılabileceğini aktarmışlardır."
 
KAÇIRDILAR, İŞKENCE ETTİLER VE TUTUKLADILAR
 
Üste'nin Torbalı’da sivil polis ekibine teslim edildiğini, ekibin Üste'nin kafasına şapka geçirerek boş bir araziye götürdüğünü ve yüzü maskeli 4 kişinin sürekli kafasına vurarak darp ettiğini belirten İncin, polislerin tehdit ve şantajda bulunduğunu ve ajanlık dayattıklarını da ifade etti. Yaşananların sonrasında asılsız ihbar sonucu gözaltına alınan Yiğit Üste'nin tutuklandığını hatırlatan İncin, Yiğit'in kaçırılması ve işkence edilmesi ile ilgili ailesinin suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.