24 Eylül 2024 Salı

İHD: Vicdani ret haktır, tanınmalıdır

15 Mayıs Vicdani Ret Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, vicdani reddin bir hak olduğunu belirtti, "tanınmasını ve ret hakkını kullananlar üzerindeki baskının son bulması"nı istedi
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi (İHD), 15 Mayıs Vicdani Ret Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
 
"Vicdani reddin", vicdani ve politik sebeplerle askerlik ya da silah hizmetini reddetmek anlamına geldiğini hatırlatan İHD, Türkiye'deki vicdani ret hareketiyle ilgili şunları hatırlattı:
"Türkiye’de 1989 sonunda Tayfun Gönül ve Vedat Zencir ile gündeme giren vicdani ret hareketi, kadın vicdani retçilerin de katılımı ile gelişerek devam etmiştir. Yakın zamana kadar, vicdani ret açıklamaları ve askerlik yapmamakta direndikleri için çok sayıda kişi Askeri Ceza Kanunu'nun 87 ve 88. maddelerine göre 'emre itaatsizlikte ısrar' ve vicdani ret açıklamalarına karşı Türk Ceza Kanunu'nun TCK 318. maddesine dayanılarak "Halkı askerlikten soğutmak" suçlamasıyla yargılanmış ve pratikte ömür boyu hapis anlamına gelen bir cezalandırma sistemiyle karşı karşıya kalmıştır. Bugün ise; sık sık kesilen para cezaları ile, açılan ceza davaları ile, askerlik yapmanın işe girmenin ya da işte kalmanın şartı haline getirilmesi ile vicdani retçiler sivil ölüme mahkum ediliyorlar."
 
Uluslararası  sözleşmelere göre "vicdani reddin bir hak olduğunun" altını çizen İHD; Türkiye'de ise bu hakkın tanınmadığını belirtti.
 
Vicdani ret hakkının kullananlara yönelik cezalandırmanın son bulmasını isteyen İHD, vicdani ret hakkının tanınması gerektiğini vurguladı.