19 Eylül 2024 Perşembe

İHD: Tek tip kiyafeti içeren KHK iptal edilsin

İnsan hakları savunucuları ve tutuklu yakınları, "tek tip kıyafet uygulaması"nı getiren 696 sayılı KHK'nın iptalini istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, tek tip elbiseye karşı Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.
 
İHD'liler "tek tip kıyafet uygulaması"nı getiren 696 sayılı KHK'nın iptalini istedi.
 
Açıklamayı okuyahn İHD üyesi Hatice Onaran, "Adalet Bakanlığı, tek tip elbise yönetmeliğinin bir ay içinde hazırlanıp uygulamaya geçileceğini duyurmuştu. Geçen altı ay içinde yönetmeliğin hazırlanmaması mümkün değil. Hatta 696 sayılı KHK çıkarılmadan öncesinde bile, yönetmeliğin en ince detayına kadar düşünüldüğü açıktır. Zira kadın ve erkek mahpuslara nasıl bir kıyafet giydirileceği bile belirlenmiştir" dedi.
 
Tek tip elbise yönetmeliği henüz uygulanmasa da 696 sayılı KHK ortadan kaldırılmadığı sürece tek tip elbise tehdidinin devam edeceğini ifade eden Onaran, bu nedenle KHK'nın iptalini istedi.
 
Menemen R Tipi Hapishanesi'nde yaşananlara dikkat çeken Onaran, söz konusu hapishanede tedavi hakkı için açlık grevine giden 4 ağır hasta tutsaktan biri olan Ehmedi Xami'nin mesajını paylaştı: "Açlık grevindeyken, hapishane idaresi onların yakın hücrelerine IŞİD'lileri yerleştirmiş ve gece-gündüz müzik yayım bahanesiyle işkence haline gelen gürültü yapmıştır."
 
Açıklama sloganlarla sona erirken, polis haberi takip eden tüm gazetecilere GBT yaptı.