21 Eylül 2024 Cumartesi

İHD tek tip elbise tehdidine karşı 696 sayılı KHK'nın iptalini istedi

İHD Hapishane Komisyonu: Tek tip elbise yasası her ne kadar şu anda uygulanmıyor olsa da iptal edilmediği müddetçe bir tehdit ve insanlık ayıbı olarak kalmaya devam edecektir. 696 sayılı KHK?nın iptali için güçlü bir sesin çıkması gerekir. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu OHAL sürecinde çıkarılan 696 sayılı KHK doğrultusunda planlanan, siyasi tutsaklara yönelik tek tip elbise uygulamasının kabul edilemez olduğunu yineledi. Yapılan açıklamada, “Tek tip elbise insan haklarına da hukuk devleti anlayışına da aykırıdır, insan onurunu ayaklar altına alır, kişiyi kimliksizleştirir. Başlı başına bir işkencedir” denildi.

İnsan Hakları Derneği'nde düzenlenen basın toplantısında Hapishane Komisyonu adına Mehmet Acettin açıklamada bulundu. Hapishanelerin, insan haklarının en asgari düzeyde korunduğu yerler olduğunu ve son dönemde ceza politikalarının daha da sertleşerek mahpuslara tek tip elbise giydirilmesiyle gündeme geldiğini söyleyen Acettin, “Tek tip elbisenin asıl amacı intikam almak ve toplumun genelinde bir biat sistemi kurmaktır. Tek tip elbise bir tehdit aracı olarak aslında tüm toplumu hedef almaktadır. İktidarın kendince belirlemiş olduğu standartların dışına çıkan her bir birey doğrudan tek tip elbise tehdidiyle karşı karşıyadır” dedi.

Acettin “Ne topluma ne de mahpusa hiçbir yararı olmayan tek tip elbise, geçmişte de uygulanmaya çalışılmıştır. Ancak bu zorlama mahpuslar tarafından direnişle karşılanmıştır. Mahpuslar bu tekleştirici, onur kırıcı, kişinin kimliğini ortadan kaldıran elbiseleri giymemek için çok ciddi bedeller ödemişlerdir. Dünden bugüne tek tip elbiseye bakış açısı değişmemiştir. Bugün de politik mahpuslar her fırsatta “bedeli ne olursa olsun tek tip elbise giymeyeceğiz” demekte ve buna karşı direneceklerini ifade etmektedirler” şeklinde konuştu.

Acettin ayrıca, mahpuslara yönelik insanlık dışı uygulamaların tek tip elbise tehdidiyle sınırlı kalmadığını, süngerli odaya kapatma, hücre cezaları, iletişim yasağı, revire çıkarmama, fiziksel ve psikolojik işkence gibi pek çok örneğin yaşandığını belirtti.

HAPİSHANE KOŞULLARI DÜZELTİLSİN VE MAHPUS HAKLARI KORUNSUN

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına yapılan açıklamada şunlar ifade edildi: “Hapishane koşullarının düzeltilmesi bir ülkenin insan haklarının gelişmesi açısından en önemli aşamadır. Mahpus haklarını hemen hemen her fırsatta ayaklar altına almanın ve onları itibarsızlaştırma politikasıyla hareket etmenin hiç kimseye faydası yoktur. Toplumsal barış ve uzlaşı ancak insan haklarına riayet etmekle sağlanabilir.”

“Tek tip elbise yasası her ne kadar şu anda uygulanmıyor olsa da iptal edilmediği müddetçe bir tehdit ve insanlık ayıbı olarak kalmaya devam edecektir. 696 sayılı KHK’nın iptali için güçlü bir sesin çıkması gerekir. Biz insan hakları savunucuları olarak buradan tüm vicdanlı kamuoyuna sesleniyoruz; tek tip elbise işkencedir, hayata geçirilmesine izin vermeyin, vermeyelim. Gerek bu ülkede gerekse tüm dünyada insan haklarının korunması için atılacak her bir adımda ön ayak olmak insan olarak her birimizin boynunun borcudur.”

“Hapishane koşulları düzeltilsin ve mahpus hakları korunsun, tek tip elbiseyi yasalaştıracak olan 696 sayılı KHK iptal edilsin.”