19 Eylül 2024 Perşembe

İHD: Polis şiddetinin takipçisi olacağız

İHD Ankara Şube Yöneticisi Melike Giray, son dönemlerde artan polis şiddetine dikkat çekerek, "Her türlü polis şiddeti, işkencelerinin takipçisi olacağız" dedi.
İHD Ankara Şubesi, artan polis şiddetine dikkat çekmek için dernek binalarında basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısında konuşan İHD Şube Yöneticisi Melike Giray, OHAL'le başlayan ve sürekli olarak artan baskı süreciyle birlikte tüm anayasal hakların ve örgütlenme özgürlüğünün yok sayıldığını belirtti.
 
Tüm bu hukuksuz uygulamalara karşı çıkmak için düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında yapılan itirazlar, yasal eylem ve etkinliklerin polis şiddetiyle bastırıldığını kaydeden Giray, "Türkiye İnsan Hakları İhlalleri raporu bilançolarına göre; işkence, kötü muamele, onur kırıcı ve küçük düşürücü davranış ve cezalandırma vakaları yoğun olarak yaşanmıştır. Gözaltında 14'ü çocuk 427 kişi işkence ve kötü muameleye uğrarken, gözaltı yerleri dışında da 22'si çocuk 489 kişi aynı uygulamalara maruz kaldı. Kolluk tarafından 5'i çocuk 131 kişi tehdit edilerek, ajanlık dayatıldı" dedi.
 
Giray 2018 yılında yaşanan olayları da şöyle sıraladı:
 
-İzmir Dikili'de Aralık 2017'de polis aracına bindirilen bir kişiye polisler tarafından dakikalarca yapılan işkence görüntüleri 2018 yılı Nisan ayında ortaya çıktı.
-1 Mayıs 2018'de Yüksel eylemcilerinden 75 yaşındaki Perihan Pulat güvenlik güçleri tarafından darp edilmiştir.
-24 Mayıs 2018'de Ankara'da GBT kontrolüne itiraz eden kişi, güvenlik güçleri tarafından silahla ayağından vurulmuştur.
-Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Ankara toplanan kadınlara güvenlik güçleri tarafından darp edilerek gözaltına alınmıştır.
-7 Haziran 2018'de HDP Ankara Gençlik Meclisi'nin Güvenpark'ta açtığı seçim çadırına güvenlik güçleri saldırmış milletvekili adayı Emine Kaya ve iki kadın polis amiri tarafından darp edilmiştir.
-8 Haziran 2018 tarihinde karne eylemi yapmak üzere İstanbul'da bir araya gelen liseli öğrenciler güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınıp işkenceye uğramışlardır.
 
Son olarak polis tarafından yapılan işkence vakalarıyla ilgili soruşturma yürütülmediğini belirten Giray, "İnsan yaşamı ve haysiyeti yasalarla koruma altına alınmış olmasına rağmen buna uymayan polislerin yapmış oldukları şiddete derhal son verilmeli, işkence yapan polisler hakkında yasal işlemler yapılmalıdır. Bizler İnsan hakları savunucuları olarak bu şiddeti kabul etmiyor ve her türlü polis şiddeti, işkencelerinin takipçisi olacağımızı da buradan ifade ediyoruz" diye belirtti.