24 Eylül 2024 Salı

İHD: Nefrete dur de, onur yürüyüşlerine izin ver

Onur Yürüyüşlerinin yasaklanmasına tepki gösteren İHD, "Engellemeye çalıştığınız şey bir ideoloji, bir siyasi parti, bir dernek değildir. LGBTİ+'ların yaşamlarıdır. Ve bu engellenebilecek bir şey değildir" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Onur Yürüyüşlerinin yasaklanmasına ilişkin Beyoğlu'nda bulunan şubesinde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı Cüneyt Yılmaz okudu. Her yıl olduğu gibi bu sene de 19-25 Haziran arasında LGBTİ+ onur haftası etkinlikleri yapılacağını söyleyen Yılmaz, "1969 yılında, New York Stonewall'da başlayan LGBTİ+ direnişi bugün de varlığını devam ettiriyor. İktidarların, bizlere ‘normal' olarak dayattıkları her türlü anlayışa karşı LGBTİ+ hareketinin yürüttüğü mücadeleyi son derece onurlu bir mücadele olarak değerlendiriyoruz" dedi.

LGBTİ+ mücadelesinin yerleşik devlet anlayışı tarafından nefret objesi haline getirildiğini söyleyen Yılmaz, "Devlet, erkek egemen, militer ve feodal bir dil kullanarak, LGBTİ+ mücadelesini ve LGBTİ+ bireyleri tehdite, hakarete ve şiddete açık hale getiriyor" dedi.

Ulusal ve uluslararası hukuka göre her türlü ayrımcılığın suç olduğunu vurgulayan Yılmaz, geçen senelerde onur haftası etkinliklerinin basıldığını, engellendiğini ve gözaltı şiddetiyle sonuçlandığını hatırlattı.

Mücadelenin her yerde her saat devam ettiğini kaydeden Yılmaz, "Engellemeye çalıştığınız şey bir ideoloji, bir siyasi parti, bir dernek değildir. LGBTİ+'ların yaşamlarıdır. Ve bu engellenebilecek bir şey değildir. LGBTİ+lara dayatmaya çalıştığınız bu yeni yaşam formu, kabul edilemez. İlkokul sıralarına kadar indirmeye çalışılan dinci-gerici politikaları güçlendirerek oluşturmaya çalıştığınız nefret odaklarına son vermelisiniz" dedi.

 Yılmaz, şöyle devam etti: "Uygulanan bu yasaklar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin açık ihlalidir. Bu ihlal Uluslararası Mahkemelerde suç olarak görülmektedir. Derhal bu yasaklara son verip tüm sokakları LGBTİ+lara açmanız ve güvenlik sağlamanız gerekmektedir. Bizler İnsan Hakları Derneği LGBTİ+ Komisyonu olarak, 2023 yılının Onur Haftası'nda LGBTİ+ mücadelesinin yanında olduğumuzu bir kez daha dile getiriyoruz. Devleti yönetenlere bir kez daha sesleniyoruz. Şiddet kullanmayın! İmzalarınıza ve iç hukukunuza uygun davranın! LGBTİ+ mücadelesini özgür bırakın!"