24 Eylül 2024 Salı

İHD İzmir: Galatasaray'ın yasaklanması hukukun inkarı, keyfiyetin ilanıdır

Cumartesi Anneleri'ne dönük engellemelere tepki gösteren İHD İzmir Şubesi, "Çeyrek asrı aşan bir emek ve bedelle gözaltında kaybetmelerle ilgili hafıza mekanına dönüştürdüğümüz Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelerek Cumartesi Anneleri'nin 961'inci hafta eylemine destek açıklaması düzenledi. "Kayıplar belli failler nerede", "Kayıplar vicdanındır sahip çık" pankartları açılan eylemde basın açıklamasını İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş okudu.

961 haftadır devlet güçleri tarafından gözaltında kaybedilen sevdiklerinin akıbetini öğrenmek için toplanma ve gösteri yapma özgürlüklerini kullanmaya çalıştıklarını ifade eden Gümüş, 25 Ağustos 2018'den bu yana bu özgürlüğü kullanmalarının yasaklama kararları ve polisin hukuksuz şiddetiyle engellendiğini belirtti.

AYM'nin iki "hak ihlali" kararını hatırlatan Gümüş, Beyoğlu Kaymakamlığı'nın kendisini Anayasa'nın üzerinde gördüğünü söyledi. Yetkililerin ulusal ve uluslararası kanun uyarınca toplanma ve gösteri hakkını engelleyemeyeceğinin altını çizen Gümüş, Beyoğlu Kaymakamlığı'nın Galatasaray Meydanı'na dair yasaklama kararı ve polis engellemesinin hukukun inkarı, keyfiyetin ilanı olduğunu, bunu kabul etmediklerini söyledi.

"Biz, evlerinden, iş yerlerinden, öğrencisi oldukları üniversitelerin kapılarından, otobüs duraklarından, kafelerden gözaltına alınan ve devletin sorumluluğu altındayken kaybedilen insanlarımızın başına neler geldiğini öğrenmek istiyoruz. Onları kaybedenlerin yargılanarak cezalandırılmalarını istiyoruz" diyen Gümüş, siyasal iktidarlar değişse de devlet aklının ve cezasızlık rejimin devamı sonucu adalete ulaşamadıklarını dile getirdi.

Hukuka aykırı fiillerini örtbas etmeye çalışan rejimin kayıp yakınlarını mesnetsiz ithamlarla suçladığını belirten Gümüş, "28 yılla sınanmış kararlılığımızla söylüyoruz: Tüm engellemeleriniz boşuna, gözaltında kaybedilen sevdiklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Bedeli ne olursa olsun 'çiçeklerle donatacağımız bir mezar' düşümüzden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Gümüş, şöyle devam etti: "27 yıl önce bugün Hakkari'nin Otluca köyüne yapılan askeri operasyonda gözaltına alınarak kaybedilen Ahmet Bozkır, Süleyman Tekin, Selahattin Aşkan, Lokman Kaya, Halit Ertuş'u ve tüm kayıplarımızı unutmayacağız. Bir daha hiç kimse bize yaşatılanları yaşamasın diye susmayacağız. İnsan olmakta, insan kalmakta ısrar edeceğiz. Çeyrek asrı aşan bir emek ve bedelle gözaltında kaybetmelerle ilgili hafıza mekanına dönüştürdüğümüz Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz."

Basın açıklaması oturma eylemiyle son buldu.