24 Eylül 2024 Salı

İHD: Hasta tutsak Gülser Özbay serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Gülser Özbay ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Eylemde, çocukları açlık grevinde olan annelere yönelik saldırı da kınandı, tecride karşı hükümetin adım atmaması nedeniyle ölüm oruçlarının başladığı hatırlatıldı.
İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 372. F Oturumu'nda hasta tutsak Gülser Özbey'in serbest bırakılmasını istedi.
 
Galatasaray Meydanı'nın yasaklanması nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları adına açıklamayı okuyan Hatice Onaran, HDP Milletvekili Leyla Güven'in tecride karşı sürdürdüğü açlık grevinin 185. gününde olduğunu belirtti. Hapishanelerde binlerce tutsağın aynı taleple 1 Mart'ta başladığı açlık grevlerin 2 ayı geçtiğini, hükümetin sessizliğine karşın 30 Nisan ve 15 Mayıs'ta 15'er tutsağın ölüm orucuna başladığını aktardı.
 
Hapishanelerden tabut çıkmasını istemediklerini vurgulayan Onaran, iktidarın kendi yazılı yasalarına uyması halinde ölümleri engelleyeceğine işaret etti.
 
'SADECE MAHPUSLARIN DEĞİL ANALARIN SESİDE OLMALIYIZ'
 
Yarının Anneler Günü olduğunu söyleyen Onaran, iktidarın analığın kutsallığını çok kez amaç için kullandığını ama tutsak annelerine Gebze'de, Bakırköy'de, Diyarbakır'da evlatları ölmesin diye direnen annelere saldırıldığını, yerlerde sürüklenildiğini kaydetti. Onaran "Anneler günü arifesinde yalnız mahpusların sesi değil, anaların da sesi olmalıyız" dedi.
 
1992 Haziran ayında gözaltına alınan Gülser Özbay'ın durumuna ilişkin Onaran, Özbay'ın müebbet hapis cezası aldığını ve Şakran Kadın Hapishanesi'nde olduğunu belirtti. Oharan, Özbay'a Bayburt Hapishanesi'nde rahim kanseri teşhisi konulduğunu, ameliyat sonrasında gerekli tedavi yapılmadığı için hastahaneye kaldırıldığını kaydetti.
 
'AMELİYATLA İLGİLİ ADIM ATILMIYOR'
 
Onaran, Özbay'ın görüşüne giden ablasına "her tuvalete gittiğimde makatımdam kan geliyor, doktor kalın bağırsakta çatlama ve yırtılma olduğunu söyledi, ameliyat olmam gerekiyor" dediği öğrenildi ama duruma rağmen ameliyatla ilgili bir gelişme olmadığını belirtti.
 
Özbay'ın ablasının Ağrı'da oturduğunu ifade eden Onaran, ablasının ülkenin bir ucundan, bir ucuna gittiğini ve ekonomik olarak zorlandığını aktardı. Onaran, sadece yılda bir kez durumdan dolayı Özbay'la görüştüğünü belirten ablasının kardeşi için üzüldüğünü söyledi.
 
'TÜM HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN'
 
Onaran son olarak, "Kanser hastası, sürekli ve düzenli kontrol altında olması gereken ve son 6 aydır sürekli kanaması olan Gülser Özbay'ın yeterli tedavi için tahliye olması gerekmektedir. Biz insan hakları savunucuları olarak 27 yıldır hapiste olan Gülser Özbay'ın ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.