28 Eylül 2024 Cumartesi

İHD Diyarbakır Hapishanesi önünde açıklama yaptı

Diyarbakır'da tutsak gazetecileri ve siyasetçileri ziyaret eden İHD, taraflı yargı eliyle uygulanan baskı politikalarına karşı tüm muhalif kesimlerin itiraz etmesi gerektiğini vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, haziran ayında tutuklanan 16 gazeteci ve diğer tutsak siyasetçileri tutuklu bulundukları hapishanelerde ziyaret etti. Ziyaretler sonrası Diyarbakır D Tipi Hapishanesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, mesleki faaliyetleri yüzünden gazetecilerin, temsil ettiği siyasi kimlikle DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır'ın bağımlı ve taraflı yargı tarafından tutuklandığını söyledi.

Kürt sorununu diyalogla çözmek yerine, otoriter ve baskıcı politikalarla insanların gözaltına alındığını söyleyen Zeytun, operasyonların, siyasi parti faaliyetlerini önlemeye yönelik olduğunu vurguladı.

Keskin Bayındır'a daha önce "takipsizlik" verilen dosyalardaki suçlamaların yeniden yöneltildiğine işaret eden Zeytun, "Bir gizli tanık veya hiçbir hukukla bağlı olmaksızın bir delil üretilip, insanlar kolaylıkla hapsedilebiliyor" dedi. AİHM'in ihlal kararlarının yerine getirilmemesine de tepki gösteren Zeytun, şöyle devam etti: "Türkiye'deki antidemokratik uygulamaları ifade ederken, hukuktan yana olduğunu ifade eden muhalefete de sorumluluk düşmektedir. Baskı politikalarının Kürt basın çalışanlarına ve Kürt siyasetçilere yönelik olması, muhalefeti sessizliğe mahkum etmemelidir. Demokratik muhalefeti, hak ve özgürlükleri savunan bütün kurumları haksızlığa karşı tepki göstermeye ve haktan yana tavır almaya çağırıyoruz."