24 Eylül 2024 Salı

İHD: Çocuk işçiliğine karşı mücadeleye

İHD Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, her 5 çocuktan birinin çalıştığına dikkat çekti, çocuk işçiliği ve sömürüsüne karşı düzenleme yapılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. 
 
Açıklama öncesinde çocuk işçileri anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.
 
Açıklama yapan komisyon üyesi Taner Taş, Türkiye'de resmi olmayan verilere göre 2 milyonun üzerinde çocuk işçi olduğunu belirtti.
 
AKP'nin 2018 yılını "Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı" ilan etmesine rağmen, çocuk işçiliğinin önlenmesi bir yama daha da yaygınlaştığına dikkat çeken Taş, bugüne kadar yapılan düzenlemelerin tümünün çocukları eğitimden uzaklaştırarak, işçi olarak çalışmaya neden olduğunu kaydetti. 
 
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin çocuk işçiliğinin geldiği bu noktayı doğruladığını ifade eden Taş, şunları söyledi: "Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin ‘Türkiye'de Çocuk İşçiliği ve Çocuk İş Cinayetleri Raporu'na göre 2013'ten 2018'in ilk 5 ayına kadar 319 çocuk iş cinayetleri nedeniyle yaşamını yitirdi. Verilere göre, 2017 yılında 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 20,3 düzeyinden 2018 yılında yüzde 21,1'e yükseldi. Bu yaş aralığındaki her 5 çocuktan biri çalışıyor. Yine rapora göre Türkiye'de son 6 yıl içerisinde çocuk işçi ölümlerinin en fazla olduğu Adana ilinde 2018-2019 yıllarında ciddi boyutlara çıkmıştır. Kürt bölgelerinde yaşanan çatışmalı süreçler nedeniyle bölgeden Türkiye metropollerine ve Adana'ya göç eden Kürt çocukları ve Suriye iç savaş mağduru Suriyeli mülteci çocuklar açısından durum daha da ağırdır."
 
18 yaş altında olan tüm çocukların ne olursa olsun çalıştırılmaması gerektiğini ifade eden Taş, bunun için gerekli düzenlemelerin çıkarılmasını istedi.
 
Çocuk işçiliği ve çocuk emeğinin sömürüsüne karşı mücadelenin, en temel mücadele alanlarından olduğunu söyleyen Taş, herkesi çocuk işçiliğine ve çocukların sömürüsüne karşı mücadeleye çağırdı.
 
İHD İzmir Şubesi de konuya ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.