24 Eylül 2024 Salı

İHD: Anadiller üzerindeki engeller kaldırılsın

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle açıklama yapan İHD İzmir Şubesi, baskı altındaki ana dillere yönelik yasakların son bulmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi (İHD) 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle basın toplantısı düzenledi.
 
Kürtçe konuşmanın her zaman için bedelinin hapis veya ölüm olduğunu vurgulayan İHD İzmir Şubesi,  yasakların AKP iktidarı döneminde de sürdüğünü belirtti. 
 
Kapatılan Kürtçe gazetelerin gösterildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Açılım adı altında TRT 6 kurulup, bir taraftan Kürtçe yayın yapan birçok televizyon kanalı, çocuk kanalı olan Zarok TV dâhil, OHAL döneminde KHK ile kapatılmıştır. Yani devlet Kürtçeyi kendi tekeline almaya çalışmıştır. Yine Türkiye’de ilk kez Kürtçe günlük yayınlanan gazete olan Azadiya Welat yıllarca davalar, baskılar ve kapatmalara direnmiş ancak AKP döneminde OHAL KHK’si ile kapatılmış, birçok emekçisi cezaevlerine atılmıştır. Kürtçe alanında çalışmalar yapan ve eğitimler veren İstanbul Kürt Enstitüsü, KURDÎ-DER, Kürt kültürünü ve folklorunu yaşatmaya çalışan MKM gibi kurumlar yine aynı dönemde KHK’ler ile kapatılmıştır."
 
Kayyumların Kürtçe'ye yönelik tahammülsüzlüğünün de hatırladıldığı açıklamada, tüm anadillere yönelik yasakların kaldırılmasını istedi.