24 Eylül 2024 Salı

'İçeride eylemcilere, dışarıda ailelere saldırıları kınıyoruz'

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, hapishanelerde direnişte olan tutsakların kaldığı hücrelerin basılarak, işkence uygulanmasını ve bazı eşyalara el konulmasını kınadı. Ailelerin de dışarda şiddete maruz kaldığını hatırlattı.
HDP Batman Milletvekili Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, hapishanelerde açlık grevi direnişçilerine ve hapishane önlerinde ise ailelere yapılan saldırıları kınadı. 
 
Hapishanelerde insanlığa karşı suç işlendiğini kaydeden Başaran, tutuklu ve hükümlü haklarının yok sayıldığını, özellikle açlık grevi ve ölüm orucunda olan tutsakların kaldığı hücrelerin sık sık baskın yapıldığını hatırlattı.
 
Son 3 gün içerisinde Kandıra, Bakırköy ve Şakran hapishanelerinde hücrelerde baskın aramalar yapıldığını, Bakırköy'de aynı koğuşun gün içerisinde 4 kez basılarak arandığı kaydedildi. Fiziki saldırıların yanı sıra hücrelerde bulunan radyo, mektup, çalışma notları, kağıt, kalem ve bazı kitaplara el konulduğu, kıyafetlerin yerlere atılarak üzerine basıldığı belirtildi. 
 
Başaran, tecride karşı direnişte olan çocuklarına destek için hapishane önlerinde eyle yapan tutsak yakınlarının da sık sık saldırıya maruz kaldığını hatırlattı. Başaran, "Bu saldırılar insan haklarının yok sayılmasının sonucudur. Cezaevlerinde müdürlerin, illerde valilerin onayı ile bu demokratik hak kullanımı hukuksuz bir şekilde engellenmekte, annelere yönelik onur kırıcı muamele yapılmakta, işkenceli keyfi müdahale edilmektedir" dedi.
 
'MUTKALA YARGILANACAKSINIZ'
 
İşkence ve kötü muamele yapan personelin, buna göz yuman yetkililerin mutlaka yargılanacağını belirtti ve ekledi: "Tecridin kırılması ülke demokrasisi, insan hakları ve hukuk açısından elzemdir. İçerde ve dışarda uygulanan hukuk ve insanlık dışı saldırılar karşısında direnenlerle beraber olacağımızı, bu saldırıları kamuoyuna duyurarak mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz"