28 Eylül 2024 Cumartesi

ICAD: Gülistan Doku nerede?

Dersim'de 5 Ocak'tan bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'ya ilişkin açıklama yayınlayan ICAD, "Gülistan Doku nerede?" diye sordu.

Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD), Dersim'de 5 Ocak'tan bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'ya ilişkin açıklama yayınladı.

"Gülistan Doku nerede?" diyen ICAD, "Bu soruyu 5 Ocak'tan beri kendisinden haber alınamayan 22 yaşındaki Gülistan Doku'nun ailesi, arkadaşları ve kadın örgütleri Türk devletine her gün sormaktalar. Ancak devlet 3 maymunu oynamaya devam etmekte ve Gülistan Doku'nun akıbeti hakkında bir açıklama yapmamaktadır" diye belirtti.

'GÜLİSTAN DOKU'NUN AKIBETİNDEN TÜRK DEVLETİ SORUMLUDUR'
Gülistan Doku'nun bulunması için yapılan arama çalışmalarının bir sonuç vermediğini ve Gülistan Doku'dan hala haber alınamadığına dikkat çeken ICAD, "Gülistan Doku'nun yaklaşık 2 aydır kayıp olması, Türk devletinin gözaltında kayıplar politikasına geri mi döndüğü sorusunu akla getiriyor. Zira 2016'dan beri ülkeyi KHK'lerle yöneten, hukukun, insan haklarının ayaklar altında alındığı Türkiye'de son yıllarda kayıp haberleri tekrar yoğunlaşmaya başladı. Gülistan Doku'nun akıbetinden Türk devleti sorumludur" diye kaydetti.

CUMARTESİ ANNELERİNİN MÜCADELESİ SÜRÜYOR
Binlerce gözaltında kayıp insanın olduğu Türkiye'de kayıp yakınlarının ve insan hakları örgütlerinin eylemlerinin sürdüğünü ifade eden ICAD, "Eylemlerine Mayıs 1995'de Galatasaray meydanında başlayan Cumartesi Annelerinin Galatasaray meydanına gelmeleri 25 Ağustos 2018 tarihinden beri faşist Türk devleti tarafından engellenmektedir. Cumartesi Anneleri eylemlerini her hafta İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde polis kuşatması altında yapmaktadırlar. Cumartesi Annelerinin 25 yıldır süren mücadelesini selamlıyor ve Türk devletinin Cumartesi Annelerine getirdiği Galatasaray yasağını bir kez daha kınıyoruz" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"ICAD olarak, Gülistan Doku'nun ailesi, arkadaşları, kadın örgütleri ve kamuoyunun sorduğu soruyu bizde soruyoruz: Gülistan Doku nerede? Türk devleti bu soruyu bir ana önce cevaplamalı ve Gülistan Doku'nun akıbetini açıklamalıdır. Gözaltında kayıpların akıbetleri açıklansın, sorumluları yargılansın!"