28 Eylül 2024 Cumartesi

Hulusi Akar Zap'ta yenildiklerini itiraf etti

Şam hükümetiyle görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Akar, Zap bölgesinde yenildiklerini itiraf etti. Bölgenin dik yamaçlar ve derin vadi olduğunu söyleyerek ilerleyememelerinin gerekçesi haline getirmeye çalışan Akar, direniş karşısındaki yenilgilerinin üstünü örtmeye çalıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan ile Şam hükümeti ile 11 yıl sonra ilk kez görüştü. Moskova'da Rusya'nında katılımıyla gerçekleşen toplantı sonrası Akar, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İşgal saldırılarını "terörle mücadele" olarak tanımlayan Akar, başta Irak ve Suriye olmak üzere komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygı duyduklarını öne sürdü.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimine karşı Türk burjuva devleti ile birlikte hareket eden Suriye Milli Ordusu adı altındaki çetelerin görüşmeye ilişkin görüşünün sorulduğu Akar, çeteleri "Suriyeli kardeşlerimiz" diye tanımladı. Akar, "Şunu özellikle ifade etmek isterim ki bizim Türkiye'de ve Suriye'de yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin aleyhine bir şey yapmamız hiçbir şekilde söz konusu değildir. Onları zora sokacak bir davranış içinde hiçbir zaman bulunmadık, bulunmayız. Bunu herkes bu şekilde bilmeli ve ona göre davranmalıdır" dedi. 

Olası bir kara harekatı konusunda ise ABD ve Rusya'nın Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini savundu.

Zap bölgesine "Pençe-Kilit" adı altında düzenlenen işgal saldırılarına ilişkin de konuşan Akar, Zap'ta kaybettiklerini itiraf etmek zorunda kaldı. Akar yenilgiyi Zap arazisinin derin vadiler, dik yamaçlar ve çok sayıda mağarada olmasından kaynaklandığını da iddia etti.